Kiosztották a XIX. Göcsej Filmszemle idei díjait Zalaegerszegen

Margittai Gábor Erdély és Románia „nagy egyesülése” című alkotása nyerte el a XIX. Göcsej Filmszemle fődíját. A hagyományokhoz híven az egész napos filmvetítést követően négy kategóriában adták át a legjobbaknak a az elismeréseket.

Forrás: Zaol.hu2023. 10. 08. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIX. Göcsej Filmszemlére 71 műalkotást neveztek a hazai és határon túli alkotók, ezek közül 34 film tartozott a dokumentumfilmes kategóriába. A hosszúra nyúló vetítéssorozat után a háromtagú zsűri – Koltay Gábor, Lovass Tibor alapító és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi egykori vezetője – azt mérlegelte, hogy mely művek segítenek a nézőnek abban, hogy jobban megértse a körülötte lévő világot, illetve megismerje történelmét. 

Koltay Gábor filmrendező a díjátadás előtt elmondta: személy szerint azokat a filmeket szereti a legjobban, melyek az értelem mellett az érzelmekre hatnak. 


E szempontoknak megfelelően a legjobb dokumentumfilmet Lavro Ferenc (42/44 a Vajdaságban) forgatta, második helyen a Filmever Stúdió/Bárány Krisztián (Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921), a harmadik helyen Zajti Balázs (Az építész házaspár) végzett, adta hírül a Zaol.hu
 

Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, mellette Lovass Tibor, Frauenhoffer Márta és Balaicz Zoltán polgármester. Fotó: Zaol/Mozsár Eszter

A kisjátékfilm kategóriában Venczel Zsolt (Akarsz-e játszani?) lett az első, második helyezett Kiss Stefán Mónika (Memento mori – A váci legenda), míg harmadik helyezett Szalay Kristóf (Nusi) lett. A legjobb filmetűdöt Fábián Gábor (Forrás) készítette, második helyen Zajti Ferenc (Itt maradtam…), a harmadik helyen Bujdosó Erika Ágnes (Tavaszillat) végzett. Az ifjúsági kategóriában Peresztegi Mirkó (Béke) lett az első, második helyezett Lajkó Dániel (A lehetőség), a harmadik helyezett Szabó Zoltán Bendegúz (Gizi néni 105 éve) lett.

Azt szeretnék, ha ezek a válogatott, illetve díjazott filmek eljutnának a magyar nyilvánossághoz, a közszolgálati csatornákhoz

–  tette hozzá Koltay Gábor a Zala vármegyei hírportál szerint.

Borítókép: A XIX. Göcsej Filmszemle fődíját Margittai Gábor kapta. Mellette balról Frauenhoffer Márta, Koltay Gábor, jobbra Szalay Anna, Balaicz Zoltán és Lovass Tibor (Fotó: Zaol/Mozsár Eszter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.