Huszonnyolc verset írt a nászútja alatt Petőfi Sándor

Kiállítás nyílt a partiumi Koltó kastélyában, amelyben a költő és Szendrey Júlia a mézesheteiket töltötték.

Forrás: Maszol.ro2023. 10. 25. 19:00
Petőfi Sándor Orlay Petrich Soma festményén
Petőfi Sándor Orlay Petrich Soma festményén Forrás: Wikimedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorsom megáldott boldog szerelemmel címmel új és állandó kiállítás nyílt Teleki Sándor egykori kastélyában, a Petőfi Sándor Múzeumban a partiumi Koltón. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia 176 évvel ezelőtt hat hetet vendégeskedett a barokk kastélyban. Ez alatt az idő alatt Petőfinek versírásra is jutott ideje: 28 új költemény született a kastélykert somfája alatti kőasztalon. A költő kultusza azóta is töretlen Koltón, ezt a nemrég megnyílt kiállítás is igazolja.

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobra a Teleki-kastély parkjában Koltón 2022. szeptember 25-én. A kastélyban a pár a mézesheteit töltötte 1847 szeptemberében és októberében
Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobra a Teleki-kastély parkjában Koltón. A kastélyban a pár a mézesheteit töltötte 1847 szeptemberében és októberében. Fotó: MTI/Balázs Attila

Mint a Maszol.ro portálnak a múzeum vezetője, Szász Imre elmondta, az új kiállítással interaktív módon szeretnék bemutatni Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házastársi és alkotói kapcsolatát. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan megvalósult tárlat különlegessége, hogy Szendrey Júliát nem pusztán Petőfi feleségeként mutatja be, hanem írói tevékenységét is hangsúlyozza. A kiállításon a látogatók Petőfi-verseket is meghallgathatnak színművészek előadásában, és digitális formában belelapozhatnak Szendrey Júlia naplójába is. 

A kastély látogatottsága a Petőfi-emlékévnek köszönhetően egy év alatt másfélszeresére nőtt, idén már 15 ezren keresték fel a koltói intézményt, elsősorban magyarországi és erdélyi magyarok, de a múzeumlátogatók között román nemzetiségűek is akadtak. A Petőfi Sándor Múzeum hétfő kivételével mindennap látogatható reggel 9-től délután 17 óráig. 

Borítókép: Petőfi Sándor Orlai Petrich Soma festményén (Forrás: Wikimedia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.