Izgalmas nemzetközi projekt része lett a Zene Háza Hangdómja

A Zene Háza Hangdómja is része lett annak a nemzetközi projektnek, amely az európai térhangzásra alkalmas helyszínek között kezdeményez együttműködést. A European Spatial Sound Exchange projektet a háromdimenziós térhangzás fejlesztésén dolgozók úttörője, a Monom hívta életre azzal a céllal, hogy nemzetközi hálózatot építsen az ilyen hangrendszereknek helyet adó helyszínek között. A kísérleti programban elsőként a térhangzású művek megoszthatóságát vizsgálják.

Forrás: Magyar Zene Háza2023. 10. 19. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió társfinanszírozásában, a MusicAIRE (An Innovative Recovery for Europe) részeként meghirdetett pályázatban térhangzásra alkalmas helyszínek jelentkezhettek. A Zene Háza mellett a lipcsei ZiMMT, a grazi Dom im Berg és a velencei Cosmo nyert lehetőséget arra, hogy bemutassa a Monom terére készült alkotásokat. A bemutató előtt a Monom technikai csapatának pár napja lesz arra, hogy a kiválasztott helyszínek adottságaira szabja a hangműveket.

A Zene Háza Hangdómjában október 25-én este 20.30-tól ingyenesen lesz látható a Monom alkotása

(négy vetítés várható egymás után: 20.30; 21.00; 21.30; 22.00). A Dome_Spatial elnevezésű maratoni est fókuszában a hang minden dimenzióba való mozgása lesz. A program a hangművészettel kacérkodók ínyenc rétegét csábítja mély hallgatásra. Az est során hallható négy mű között van hangséta, verbális performansz és olyan hangmunka, mely akut társadalmi témákat feszeget.

A berlini Monom Studios egy úttörő kísérleti előadótér és stúdió, amely a 4DSOUND technológiát használja a mélyen mozgó térbeli hangélmények létrehozására. A hangművészettől a zenéig, a színháztól az operán és a táncon át, illetve azon túl a Monom Studios arra ösztönzi a társadalmat, illetve ad lehetőséget a művészeknek, hogy feszegessék a hang ismert határait, hogy azok további felfedezéseket tegyenek a térhangzás területén. A 4DSOUND egy olyan térbeli hangrendszer, amely rugalmas és intuitív vezérlési platformot biztosít a különböző tudományágak művészeinek, hogy kísérletezzenek és új dimenziókban valósítsák meg ötleteiket.

Borítókép: A Hangdóm félgömb alakú kupolája egyben vetítővászon is (Forrás: Facebook/Magyar Zene Háza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.