Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Mága Zoltán Washingtonban állt ki Izrael békéjéért

Washingtonban nemzeti ünnepi megemlékezést tartottak a magyar nagykövetségen. Az eseményen részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter is, aki hangsúlyozta, hogy a magyar forradalom és szabadságharc olyan pont a történelemben, ami alapot teremt az Egyesült Államok és Magyarország számára az együttműködésre.

2023. 10. 22. 12:00
Mága Zoltán a washingtoni közönség előtt (Forrás: Mága Zoltán)
Mága Zoltán a washingtoni közönség előtt (Forrás: Mága Zoltán) Fotó: Forrás: Mága Zoltán Forrás: Mága Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete arra mutatott rá, hogy Washingtonban és környékén nagyon sok olyan magyar él, akinek a szülei, nagyszülei, vagy ő maga az 1956-os események miatt kényszerült elhagyni Magyarországot.

Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete, a magyar művész és fia, valamint  Csák János kulturális és innovációs miniszter az ünnepi megemlékezésen.
Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete, a magyar művész és fia, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter az ünnepi megemlékezésen (Forrás: Mága Zoltán) 

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűvirtuóz a magyar zenei kultúra nagyköveteként az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódva, a nemzeti identitást erősítő jótékonysági koncerteket ad évek óta az Egyesült Államok több nagyvárosában. 

A mostani washingtoni eseményen fiával, ifj. Mága Zoltánnal lépett fel, aki már számos nemzetközi hegedűverseny győztese, díjazottja, és aki már a harmadik szemeszterét kezdte meg a New York-i The Juilliard School Rendkívüli Tehetségek Képzőjében. A koncertre Rohan de Silva világklasszis zongoraművész is elkísérte a magyar művészeket, aki korszakunk legnagyobb világhírű hegedűművészei, köztük Itzhak Perlman zongorakísérőjeként számos alkalommal lépett színpadra. 

Ifj. Mága Zoltántól Saint-Saens Rondo Capriccioso zeneművét hallhatták a rendezvényen, míg édesapja magyar csárdásvariációk mellett John Williams Schindler listája című művét is eljátszotta, ezzel is kiállva az Izraelben történt terrortámadás, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen, ami miatt nemcsak hazájában, de minden egyes külföldi koncertjén is szót emel. 

A Prima Primissima-díjas hegedűművész kiemelte, hogy számára mindig öröm, ha távoli országokban élő honfitársaival találkozhat. Megtiszteltetés, hogy ebben az évben is Washingtonban emlékezhetett meg a magyar közösségekkel az 1956-os forradalomra és a magyar hősökre, valamint együtt emelhetett szót Izrael békéért az embertársaink szabadságért, életéért.

Borítókép: Mága Zoltán a washingtoni közönség előtt (Forrás: Mága Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.