Magyar alkotásért izgulhatunk az Európai Filmdíj átadóján

Első egész estés magyar alkotásként az év legjobb animációs film díjára jelölte az Európai Filmakadémia a Műanyag égboltot. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta filmje 2123-ban játszódik, korunk égető kérdéseit feszegeti és megtekinthető a Filmio kínálatában. Buda Flóra Anna 27 című cannes-i arany pálmás alkotását a legjobb rövidfilm díjára jelölte az Európai Filmakadémia.

Forrás: NFI2023. 10. 19. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta az Európai Filmakadémia az Európai Filmdíjra jelölt alkotások listáját az animációs és a rövidfilm kategóriákban. A magyar animációs szakma kiváló sikerszériájának újabb állomása, hogy az Európai Filmdíjak mintegy négy évtizedes történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában. 

Az Európai Filmdíjakat december 9-én Berlinben 36. alkalommal adják át, a díjakról 4600 filmakadémia-tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában.

A Műanyag égbolt rendezői. Fotó: Petrucz Krstan

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol 

a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. 

Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

A Műanyag égbolt című filmterv az Inkubátor program nyerteseként indult és hamar kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi a program kereteit. Az egyedülálló animációs sci-fi a filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta és magyar–szlovák koprodukcióban készült el.

Világpremierje a Berlinálén volt az év elején, és

azóta nagy sikerrel járja világszerte a nagy presztízsű fesztiválokat Amerikától Ázsiáig, legutóbb a legjobb film Ezüst Méliès-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról. 

A cseh mozikban október közepétől, Hollandiában november elejétől, Szlovákiában pedig november közepétől vetítik és tavasszal a franciaországi moziközönség francia szinkronnal láthatja.

Borítókép: Plakátrészlet a Műanyag égboltból (Forrás: Salto Film)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.