Puzsér szerint visszataszító, ami Póka Egon ügyében zajlik

A publicista a Spirit FM Önkényes mérvadó című műsorában fejtette ki véleményét az egykori basszusgitáros körüli botrányról. Szerinte „a valaha volt liberális kulturális elit a maga erejét és befolyását próbálgatja nyugati mintára”.

Forrás: Spirit FM, ATV2023. 10. 05. 17:29
PUZSÉR Róbert
Budapest, 2019. március 13. Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független fõpolgármester-jelölt a Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével, a baloldali pártok fõpolgármester-jelöltjével, a Válasz Online által szervezett beszélgetésen a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án. Mindkét jelölt hajlandó visszalépni a másik javára, ha veszít a nyárra tervezett elõválasztáson. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Póka Egon, a két éve elhunyt Máté Péter-díjas basszusgitáros-zeneszerző neve körül azt követően robbant ki botrány, amikor felmerült a Petőfi Zenei Tanácsban, hogy popzenei zeneművészeti főiskolát kellene elnevezni róla. 

Póka Egon
Póka Egon basszusgitáros a Hobo és Bandája együttes koncertjén a 24. Művészetek Völgye fesztiválon a kapolcsi Hobo Klubban 2014. augusztus 1-jén. (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)


Ezután a Telex hosszadalmas cikket közölt vélt vagy valós egykori „bűneiről”. Szerintük állítólag kéretlenül fogdosta és csókolgatta a diákjait, legalábbis erről beszéltek nekik a Kőbányai Zenei Stúdió egykori diákjai és munkatársai. Azt vélelmezték, hogy a néhai basszusgitáros éveken át zaklatta tanítványait 2010 és 2017 között. A Telex azt írta, hogy több, nekik nyilatkozó állítja, panaszaival megkereste az intézményt fenntartó szakszervezet főtitkárát, de nem foglalkoztak velük. 

Póka Egon lánya a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, két dologban biztos apjával kapcsolatban: „volt olyan ember, akit élete során megbántott valamivel, de az sosem volt szándékos. Ha pedig valakit megbántott, akkor tudott bocsánatot kérni, és tudott megbocsátani is.”

Az eset kapcsán most Puzsér Róbert publicista, kritikus, egyetemi és stand-up előadó is megszólalt a Spirit FM podcastjában, ahol kifejtette: „Visszataszító ez a leszámolás, amit a Telex celebrál Póka Egonnal szemben, és egy konszenzus felmondását érzem ebben.” 

Puzsér véleménye az, hogy a két politikai oldal egymással egyetértve nyír ki olyan kulturális ikonokat, akikkel kapcsolatban korábban általános norma volt, hogy fölötte állnak annak az öldöklő politikai küzdelemnek, ami beszivárog a kultúrába. A publicista szerint a valaha volt liberális kulturális elit a maga erejét és befolyását próbálgatja nyugati mintára. Puzsér ezt azzal a példával támasztotta alá, amikor a 444.hu egy podcastban támadta meg Földes László Hobót, vagy amikor nekiestek Bródy Jánosnak vagy Popper Péternek.

Puzsér Róbert szerint a Póka Egonnal kapcsolatos hírek alapján nem történt erőszak vagy megrontás, „itt egy kellemetlen intézményvezetői magatartás zajlott” – jegyezte meg.

Az általában vehemensen megnyilatkozó Puzsér véleménye az, hogy az egész ügy nem is arról szól, hogy történt-e bárminemű zaklatás, visszaélés. 

– Ez arról szól, hogy példát kell statuálni! Hogy ezt most mindenki lássa, hogy mekkora hatalom van a sajtó kezében, hogy bárkivel bármikor leszámolhatnak. Ebben zajlik egy nemtelen verseny, hogy „mi még nagyobb embert is ki tudunk csinálni” – mondta el a podcastban Puzsér Róbert. 

A Spirit FM-en elhangzott teljes adás itt tekinthető meg teljes terjedelmében. 

 

Borítókép: Puzsér Róbert 2019. március 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.