A trombitás a stílusok kavalkádjában

Első szólólemeze, a Ladal 15. születésnapját ünnepelte az A38 Hajón a Barabás Lőrinc Eklektric november 2-án. A zenekar stílusában felfedezni a pop-, a rock-, a dzsessz- és a klasszikus muzsikát, valamint az elektronikus zenét.

Forrás: blog.popkulturalis.hu2023. 11. 18. 19:30
Trombitán
Forrás: madeinpecs.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zenei sokszínűségét Barabás Lőrinc azzal magyarázza, hogy folyamatosan komponál, s nem mindig követhető nyomon számára sem, hogy mi inspirálja. Zeneakadémiai diplomakoncertjét az Eklektric névre keresztelt zenekarával tartotta, ami szokatlannak számított abban a környezetben, tudniillik színpadra vittek lemezjátszót, s egyéb nem hagyományos hangszereket. Az alkalmi vizsgazenekarban Fábián Juli és Sena énekelt – írja a zenészről a blog.popkulturalis.hu. 

Kitérnek arra, hogy 2005 és 2010 között működött a Barabás Lőrinc Eklektric, s ugyanekkor szervezte a Random Szerdákat, a havi improvizációs klubesteket. A rögtönzésekre mindig más-más zenészeket hívott, a produkciókat pedig rögzítette. 

2011-ben elvégezte a New York-i SAE Institute elektronikus zenei producer kurzusát.

Mind Európában, mind az Amerikai Egyesült Államokban szívesen látott, elismert muzsikus lett a végtaghiánnyal született fiúból, aki éppen azért választotta a trombitát, mert a hangszeren teljes értékűt tud alkotni fél kézzel − összegzi a blog.popkulturalis.hu.

Négy évre rá életre hívta a Barabás Lőrinc Quartetet. Ezzel a hetvenes évek pop-, funky-, fúziós zenéjét, stílusát idézi, modern groove kísérettel. A Barabás Lőrinc Eklektric 2005 novemberében alakult Budapesten. 

Az eklektric hangzása értelmezhető a Barabás Lőrinc által eddig is képviselt műfajok (jazz, hiphop, dub, reggae, french house, experimental, elektronika stb.) keverékeként. Egyszer mintha Truffaz érzékeny trombitáját hallanánk, máskor Miles Davis coolja dereng fel korszerű ütemekbe ágyazva, de Eric Satie-motívumokon sem lepődhetünk meg. Mindezekhez olyan természetes módon társul a rap és a spoken word, hogy multikulturális szétesettség helyett végül egy személyes, kiforrott és hiteles hangzású, itthoni terepen pedig kifejezetten újszerű produkció szólal meg.

 

Borítókép: Barabás Lőrinc (fotó: blog.popkulturalis.hu) 

 

-

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.