Kezdődik az Ars Hungarica kulturális fesztivál Nagyszebenben

Az idén 18. alkalommal megrendezendő kulturális fesztivál rendezvényei egyszerre szólnak Nagyszeben és Szeben megye magyarságának, az ottani vegyes családoknak és a városban élő román többségnek. Az Ars Hungarica rendezvényeire a belső-erdélyi szórványmegyék több településéről is rendszeresen érkeznek látogatók.

Forrás: MTI2023. 11. 10. 16:30
Az Ars Hungarica plakátja
Az Ars Hungarica plakátja Forrás: szeben.ro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ars Hungarica megnyitóját ma este 19 órától tartják a Thalia Díszteremben, ahol az Attacca World Music és Balogh Kálmán cimbalomművész Bihar című, Bartók Béla gyűjtéseiből összeállított előadását hallhatja a közönség. A feldolgozások autentikus népzenei elemeket ötvöznek saját világzenei hangzásokkal. Szintén pénteken nyílik meg a Magyar művészek a Brukenthal Nemzeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményéből című kiállítás is. A tárlat többek között Incze Ferenc, Borsos Miklós, Bodor Mária, Nagy Imre, Kós András, Gyenge Imre, Orth István és Strebeli Róbert alkotásait vonultatja fel.

Az Ars Hungarica programjában látható a Bekecs Táncszínház előadása is
Az Ars Hungarica programjában látható a Bekecs Táncszínház előadása is. Fotó: Bereczky Sándor


Szombaton Szegedi Alice Torella Babák című kiállítása nyílik meg, ezután 18 órától Maksay Ágnes Hallgass, zúgó szél, hadd beszéljek én! című filmjét vetítik, amit közönségtalálkozó követ, amelyen a rendező, T. Szabó Levente történész és László Loránd operatőr is részt vesz. 

Másnap Paduret Mónika tárlatát és Nagy Botond fényképkiállítását láthatja a közönség, a napot Benedekffy Katalin Egy csipetnyi Erdély című estje zárja 19 órától,

ahol könyvbemutatóra, beszélgetésre, filmvetítésre, dalok előadására és erdélyi ízek kóstolójára is sor kerül.

November 13-án, hétfőn újabb kiállítás nyílik a polgármesteri hivatalban a Magyar Fotóművészek Világszövetsége XXIII. Nemzetközi–Magyar Fotószalonjának díjazott fényképeiből, illetve a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ produkciójában Tamás Gyopár Csihán királyúrfi című bábjátékát mutatják be.

Béres Levente zongoraművész magyar és román zeneszerzők műveit bemutató koncertje kedden, a Szilvássy Caroláról készült A maga természete szerint és szabadon című film vetítése szerdán lesz, utóbbit közönségtalálkozó követi. 

Csütörtökön a gyermekeknek kedveskedik egy interaktív koncerttel a sepsiszentgyörgyi Tekergők kisegyüttes, az Égen-földön című előadás tíz dalban érdekes állatokat és különleges hangszereket mutat be a közönségnek.


Az Ars Hungarica második hétvégéjén a Gyulai Várszínház mutatja be a De mi lett a nővel? című előadást Béres László rendezésében. Szombaton Madách Imre Az ember tragédiája című, Orth István illusztrációit tartalmazó kötetének német és magyar nyelvű bemutatóját tartják, este a Tasi Nóra & Sárosi Péter Duó koncertezik.

 

A zárónapon Kodály- és Ligeti-műveket ad elő Samson Melinda szoprán és Miklós Noémi zongora- és orgonaművész, a Bekecs Táncszínház előadásában pedig Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét láthatja a szebeni közönség.


A kulturális fesztivál néhány programja a közeli Vízaknára is eljut, Benedekffy Katalin Egy csipetnyi Erdély című könyvét és előadását, Maksay Ágnes Petőfi erdélyi utazásairól szóló dokumentumfilmjét és Béres Levente zongoraestjét itt is megtartják. Az eseményekre a Református Gyülekezeti Teremben kerül sor, a belépés díjtalan.

A részletes program ezen az oldalon olvasható.

 

Borítókép: Az Ars Hungarica plakátja (fotó: szeben.ro)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.