Gasztronómiai témájú szabadtéri fotókiállítás nyílt Budapesten

Borbás Marcsi ünnepi fogásait és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit mutatja be a Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival című szabadtéri fotókiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Budavári Palotanegyedben, a Csikós-udvarban.

Forrás: MTI2023. 11. 30. 20:00
BORBÁS Mária
Advent - Gasztronómiai témájú szabadtéri fotókiállítás nyílt Budapesten Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a kiállításmegnyitón elmondta, hogy a Várkapitányság hagyományos adventi programjainak az idei évben egy új helyszín, a Csikós-udvar ad otthont. A Nemzeti Hauszmann program részeként megvalósuló felújítások eredményeként a Csikós-udvar az egyik legkedveltebb szabadtéri helyszínné vált, ezért itt állítják fel a Budavári Palotanegyed karácsonyfáját, itt helyezik el a betlehemet, valamint a most megnyílt szabadtéri kiállításnak is ezt a helyszínt választották – hangsúlyozta Sikota Krisztina.  

Hozzátette, hogy a Mesél az asztal című tárlat anyaga Borbás Marcsinak köszönhető, aki felkutatta és el is készítette azokat a hagyományos ünnepi ételeket, amelyek egykor az adventtől vízkeresztig tartó időszakban déd- és nagyszüleink asztalára kerültek.

BORBÁS Mária
A ma megnyílt tárlat anyaga Borbás Marcsi műsorvezetőnek köszönhető. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A kiállítás különlegessége, hogy nemcsak a Kárpát-medencei magyarság ünnepi ételeit ismerhetjük meg, de betekintést kapunk az egyes ételekhez kapcsolódó tradíciókba, hiedelmekbe és rituális szokásokba is, azokba az érdekes történetekbe, amelyekről egy-egy terített asztal mesél mindannyiunknak

– hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes a január végéig látható tárlatról, amelynek fotóanyagát Krisztics Barbara készítette, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás fotóin látható ételekből néhányat meg is lehet kóstolni a Főőrség konyhájának jóvoltából.

Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője köszöntőjében úgy fogalmazott: semmi nem fejezi úgy ki egy nép lelki életét, mint az, hogy hogyan ünnepel. Elmondta, hogy a kiállítás elsősorban az ételekről, bizonyos szempontból pedig a formákról, a régi konyhai eszközökről mesél. Ha tudjuk az ünnepek rendjét vagy azt, hogy mikor, milyen étel hova való, akkor egészen másként éljük meg az ünnepet. 

Találjunk vissza ennek a kiállításnak a segítségével is az elveszett ünnepekhez!

– szólította fel a közönséget Vinkó József.
 

A Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül.

Bemutatja azt is, hogy a téli ünnepkörhöz milyen rituálék tartoztak az András-napi házasságjóslástól a mákhoz köthető szerelmi jóslásokig. A fotókon visszaköszönnek az olyan hagyományos karácsonyi fogások, mint a kocsonya, a töltött káposzta, a halászlé, a mézes puszedli, a rántott ponty, a rétes, a zserbó, valamint az eredetileg Szilézia vidékéről származó bejgli, de olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint a bujtarépa leves, a molnárkalács vagy a mákos ferentő.

A karácsonyi tárlat kísérőprogramjaként december 9-én és 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve.

 

Borítókép: Megnyílt a Mesél az asztal című szabadtéri kiállítás (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.