Feltárul a Somossy Orfeum varázslatos miliője

Már csak néhány nap és a közönség ismét birtokba veheti a Budapesti Operettszínházat, ugyanis pénteken, szombaton és vasárnap este 19 órától a Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes főigazgatása alatt jól bevált hármas szereposztásban bemutatják Orbán János Dénes Kossuth-díjas drámaíró, műfordító és Pejtsik Péter Az Orfeum mágusa című nagyoperettjét. Az előadást Bozsik Yvette Kossuth-díjas rendező, koreográfus állítja színpadra. A premierhez Orfeumi játékok címmel keretünnepség kapcsolódik.

Forrás: Budapesti Operettszínház2023. 11. 16. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zenés utcabál

Nem mindennapi látványosságra hívja nézőit a Budapesti Operettszínház: november 17-én, pénteken 17 órától másfél órán át tartó, fergeteges zenés utcabált rendeznek a Nagymező utcában és a teátrum előtti téren. A közönséget bámulatos ügyességű tűzzsonglőrök és félelmet nem ismerő artisták várják, akiknek meghökkentő és ámulatba ejtő produkcióit minden bizonnyal lélegzetvisszafojtva figyelik majd az érkezők. 

Mellettük kikiáltó, dobos és trombitás is gondoskodik a felejthetetlen hangulatról, de ha ez mind nem lenne elég, felavatják Somossy Károly szobrát, és különleges meglepetések is várják az érdeklődőket. November 18-án és 19-én 17 óra 30 perctől ismét a színház előtti térre várnak mindenkit.

Az Orfeum mágusa
Látványos operettnek ígérkezik Az Orfeum mágusa (Fotó: Janus Erika/Budapesti Operettszínház)

Akik jegyet váltanak a bemutatót keretbe foglaló Orfeumi játékokra, eközben már javában mulatnak az Operettszínházban, hiszen Homonnay Zsolt Jászai Mari- és Honthy-díjas színházi alkotó rendezésében, Somfai Péter látványterveivel megelevenedik Somossy világa, az Orfeum és a Kis Konstantinápoly vigalmi negyed lenyűgöző miliője. 19 órától a nézők elé tárul a Budapesti Operettszínház várva várt új nagyoperettje, Az Orfeum mágusa, amelyben a teátrum sztárjai varázsolják el a közönséget. 

Ferenczfy-Kovács Attila Kossuth- és Balázs Béla-díjas építész, díszlet- és látványtervező színpadra álmodott játéktereiben megelevenedik az Orfeum szelleme és a Kis Konstantinápoly elbűvölő világa, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező kosztümjeinek sokszínű kavalkádjával együtt, amely megidézi a kor divatját, de megjeleníti a mai trendek vonalait is.

Nem túlzás azt állítani, hogy az Operettszínház ősbemutatója a 2023/2024-es színházi évad legkülönlegesebb produkciója. A Kiss-B. Atilla által megálmodott nagyívű színházi vállalkozás időzítése nem véletlen, hiszen az Operettszínház idén ünnepli százéves jubileumát, Magyarország kormánya pedig a 2023-as évet a magyar operett évének nyilvánította. E nemes összművészeti műfajnak 1923-tól ad otthont a Nagymező utca 17. szám alatti épület. A teátrum története összefonódott Somossy Károly életével, aki 1894-ben épp ezen a helyen nyitotta meg Orfeumát.

Ebben a miliőben gyökerezik a XX. század első felének előadó-művészeti és operett forradalma, nem kevésbé irodalmunknak az a vonulata, amelyet Krúdy Gyula és Heltai Jenő neve fémjelez, de Hollywood és a Broadway megálmodói közül is többen ebből a világból merítettek ihletet.

 A színház főigazgatója, Kiss-B. Atilla korábban elmondta, hogy unikális mű született, amelynek minden dallama hiteles és minden szövegrészlete sokatmondó, többrétegű jelentéstartalommal. Aki csupán önfeledt szórakozásra vágyik, ugyanúgy élvezni fogja az előadást, mint az a néző, aki szellemi gyöngyszemek után kutatva felfejti a darab mélyebb rétegeit.

 

Az Orfeum mágusa alkotói csapata

A Budapesti Operettszínház premierjein Pfeiffer Gyula Liszt Ferenc-díjas karmester, főzeneigazgató és Tassonyi Zsolt karmester zenei vezetésével majdhogynem az egész társulat színpadra lép. Közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara, Énekkara, Balettkara és Musical Együttese. További munkatársak: Szabó Mónika karigazgató, Dreiszker József  világítástervező, Somfai Péter vizuális hatásokért felelős szakember, Jenei Petra jelmeztárvezető, Veréb Diána jelmezkivitelező, Németh Zsuzsanna koreográfusasszisztens, Lenchés Márton és Nagy Bea rendezőasszisztensek, Tucker András rendezői munkatárs, valamint Krizsán Dániel és Gombai Szabolcs, koreográfus munkatársai. Az előadás rendezője és koreográfusa Bozsik Yvette Kossuth-díjas színházi alkotó. 


 

 

Borítókép: Az Orfeum mágusában megelevenednek a híres Barrison-lányok is (Fotó: Janus Erika/Budapesti Operettszínház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.