Lujza 2024. március 2.
logo

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.28. 22:00
Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit: a budapesti Édes Szelet cukrászdáé lett az év diós bejglije, a gyomaendrődi Desszert Centeré az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a siófoki Dinasztia cukrászda Adventi pirkadat elnevezésű bejglije nyert.

Az idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában. A hagyományos diós kategóriában az aranyérmet Lengyel Gabriella (Édes Szelet cukrászda, Budapest) nyerte el. Az ezüstérmet Kiss Károlyné (Major cukrászda, Budapest), a bronzérmet pedig Kara József Zoltánné (Erika cukrászda, Kesztölc) kapta.

A hagyományos mákos kategóriában az aranyérmet Simon Andreának (Desszert Center, Gyomaendrőd) ítélték oda. Ezüstérmes lett Fazekasné Both Anikó (Both cukrászda, Tolna), a bronzérmet Kiss Károlyné (Major cukrászda, Budapest) kapta. Az ínyenc kategóriában Millei Renátó (Dinasztia cukrászda, Siófok) nyerte el az aranyérmet Adventi pirkadat elnevezésű bejglijével, amely egy hagyományos bejgli tésztával és kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás-mandulapralinés töltelékkel készült bejglikülönlegesség. Az ezüstérmet Dezső Erika és Magyar Éva (Gerő cukrászda, Nagykanizsa) Kelet kincse elnevezésű bejglije, a bronzérmet pedig Borongics Anett (Süti butik, Nagykanizsa) földimogyorós-füge bejglije kapta.

A hagyományos ízek mellett több újítás is feltűnik a piacon (Forrás: Édes Szelet)

A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér-különdíj nyertese Kiss Károlyné (Major cukrászda, Budapest). Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a szakemberek. 

Az idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörös áfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte-vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

A három kategóriában az idén több mint ötven bejglit neveztek. A versenymunkákat kategóriánként három tagú zsűri értékelte. A Magyar Cukrász Ipartestület népszerű szakmai versenyei − az Év fagylaltja és a Magyarország tortája versenyek − mellett az Év bejglije megméretésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit.

Borítókép: Az idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt (Forrás: Facebook/Dinasztia cukrászda)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.