Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit: a budapesti Édes Szelet cukrászdáé lett az év diós bejglije, a gyomaendrődi Desszert Centeré az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a siófoki Dinasztia cukrászda Adventi pirkadat elnevezésű bejglije nyert.

Forrás: MTI2023. 11. 28. 22:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában. A hagyományos diós kategóriában az aranyérmet Lengyel Gabriella (Édes Szelet cukrászda, Budapest) nyerte el. Az ezüstérmet Kiss Károlyné (Major cukrászda, Budapest), a bronzérmet pedig Kara József Zoltánné (Erika cukrászda, Kesztölc) kapta.

A hagyományos mákos kategóriában az aranyérmet Simon Andreának (Desszert Center, Gyomaendrőd) ítélték oda. Ezüstérmes lett Fazekasné Both Anikó (Both cukrászda, Tolna), a bronzérmet Kiss Károlyné (Major cukrászda, Budapest) kapta. Az ínyenc kategóriában Millei Renátó (Dinasztia cukrászda, Siófok) nyerte el az aranyérmet Adventi pirkadat elnevezésű bejglijével, amely egy hagyományos bejgli tésztával és kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás-mandulapralinés töltelékkel készült bejglikülönlegesség. Az ezüstérmet Dezső Erika és Magyar Éva (Gerő cukrászda, Nagykanizsa) Kelet kincse elnevezésű bejglije, a bronzérmet pedig Borongics Anett (Süti butik, Nagykanizsa) földimogyorós-füge bejglije kapta.

A hagyományos ízek mellett több újítás is feltűnik a piacon (Forrás: Édes Szelet)

A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér-különdíj nyertese Kiss Károlyné (Major cukrászda, Budapest). Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a szakemberek. 

Az idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörös áfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte-vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

A három kategóriában az idén több mint ötven bejglit neveztek. A versenymunkákat kategóriánként három tagú zsűri értékelte. A Magyar Cukrász Ipartestület népszerű szakmai versenyei − az Év fagylaltja és a Magyarország tortája versenyek − mellett az Év bejglije megméretésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit.

Borítókép: Az idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt (Forrás: Facebook/Dinasztia cukrászda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.