Közös kutatás indul a nőiség kultúrájáról és a nőiségről a magyar kultúrában

A megállapodás értelmében a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontja és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma közös tudományos projektet indít A nőiség kultúrája és a nőiség a magyar kultúrában címmel. A jövőben a kutatók közös konferenciákon mutatják be munkájuk eredményeit, ezen túlmenően elektronikus és nyomtatott formában is hozzáférhetővé teszik azokat a szakmai és a laikus érdeklődők számára.

2023. 11. 22. 18:30
Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet fõigazgatója és Major Gyöngyi, a Kortárs Nõi Reflexiók Fórumának elnöke
Budapest, 2023. november 22. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet fõigazgatója és Major Gyöngyi, a Kortárs Nõi Reflexiók Fórumának elnöke, miután együttmûködési megállapodást írtak alá az intézet konferenciatermében tartott sajtótájékoztatón 2023. november 22-én. Együttmûködési megállapodást kötött a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontja a Kortárs Nõi Reflexiók Fórumával, egyúttal közös projektet indítanak A nõiség kultúrája és a nõiség a magyar kultúrában címmel. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a két szervezet egyesítse ismereteit és tapasztalatait.

A Magyarságkutató Intézet együttműködési megállapodást kötött a Kortárs Női Reflexiók Fórumával
A közös munka eredményét elektronikus és nyomtatott formában is elérhetővé teszik a nyilvánosság számára (Forrás: Magyarságkutató Intézet)

Az együttműködés részeként a Magyarságkutató Intézet kiadásában, a partnerek közös szerkesztésében fog megjelenni a Sponsa mea, Regina nostra. Külföldre került magyar királylányok civilizatorikus szerepe a középkori Európában című kiadvány. A kötet – ide vonatkozó tanulmányokkal kiegészítve – tartalmazza majd a Magyarságkutató Intézetben nagy sikerrel nemrég lezajlott többnapos konferencia témaköreit.

Ugyancsak a jövő évben várható az a közös konferencia, amely nem kevésbé érdekes témát, a középkor és a kora újkor Magyarországának női ideálját, a nők nevelését, lelki életét állítja fókuszba.

Az említetteken túl természetesen számos egyéb konferencia, valamint kifejezetten a női szerepek felfogására, azok egykori megjelenítésének bemutatására irányuló kutatás is célja az együttműködésnek.

Az eseményen felszólalt Prokopp Mária professzor, a Kortárs Női Reflexiók Fórumának tiszteletbeli elnöke, valamint Major Gyöngyi, az egyesület elnöke, aki elmondta, az egyesületet néhány évvel korábban ugyan, de a Magyarságkutató Intézethez nagyon közel eső motivációval alapították, és a kutatási területek összefonódása természetes indokot ad az együttműködésre.

Borítókép: Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fórumának elnöke, miután együttműködési megállapodást írtak alá az intézet konferenciatermében tartott sajtótájékoztatón 2023. november 22-én (Forrás: MTI/Mónus Márton)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.