Schumann egykori házában nyílik múzeum

Múzeum nyílik Clara és Robert Schumann egykori düsseldorfi házában – jelentette be a német város önkormányzata pénteken. A zongoraművész-zeneszerző házaspár otthonát, ahol 1852 és 1855 között éltek hét gyermekükkel, négy év alatt újították fel. A klasszikus zene két nagyságát egykor Európa-szerte ünnepelték, műveiket máig világszerte játsszák.

Forrás: MTI2023. 11. 24. 22:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Schumann Düsselfdorfban szerezte műveinek harmadát, köztük a Rajnai szimfóniát, amelynek egy példányát meg lehet tekinteni a múzeumban, és meg is lehet hallgatni.


A város Schumann-gyűjteményének száz relikviáját mutatja majd be felváltva a múzeum. A házban az egykori bútorok másolatait is láthatják a látogatók. Az épület felújítása és megóvása mintegy 7,7 millió euróba (hárommilliárd forintba) került. A felújítást Észak-Rajna-Vesztfália költségvetéséből és magánadományokból finanszírozták.
A múzeum létrehozását évtizedekig hátráltatta egy vita, amely a házban élő Thomas Beckmann német csellóművésszel folyt az épületről. Beckmann tavaly hunyt el, így a város birtokba vehette az épületet. 

Múzeum nyílik Clara és Robert Schumann egykori düsseldorfi házában (Fotó: Joerg Wiegels. Duesseldorf)


A közönség előtt december 1-jén nyitja meg kapuját a múzeum.

Borítókép:  Clara és Robert Schumann egy lemezborítón (Forrás: discogs.com)
 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.