Szarvas József: Ez a „csehszlovák fiú” mindenkinek igazodási pont volt

– Kaszás Attila hirtelen halála döbbentett rá arra, micsoda kivételes személyiség volt, és akkor világosodott meg előttem, hogy milyen sokat is jelentett nekem a személye – mondta Szarvas József Kossuth-díjas színész, aki elsőként vehette át a Kaszás Attila-díjat 2008-ban. Több mint négyezer, rekordszámú szavazat érkezett az első két hétben a Kaszás Attila-díj 2023-as jelöltjeire. Még öt napig, november 30-án éjfélig szavazhat a közönség Nagy Cilire, Csankó Zoltánra, Fehér Lászlóra és Fila Balázsra. A díjat december 5-én, ünnepélyes keretek között a Vígszínházban adják majd át.

2023. 11. 25. 6:42
Szarvas József
Fotó: Csudai Sándor – Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen egy jótékonysági gálaestet szervezett Szarvas József a tragikus hirtelenséggel meghalt pályatársának és barátjának, Kaszás Attilának, amikor a fülébe jutott, hogy Pokorni Zoltán Hegyvidék polgármestere és a Mozaik Művészegyesület is készül valamire.

Szarvas József, Kaszás Attila-díj
Szarvas József szerint a Kaszás-díj utóélete példa nélkül való (Fotó:  Parameter.sk)

Így aztán összevonták és közösen kezdték szervezni a gálát, amely egyben a Kaszás Attila-díj első díjátadója volt. Mint Szarvas József Kossuth-díjas színész felidézte, hősi idők voltak ezek, amikor ma tragikusan elhunyt művész felfoghatatlan halála, összefogást eredményezett. A szakmát és a közönséget egyszerre rázta meg a hír, és mindenki tenni akar emlékének ápolásáért és családja segítéséért.

– Én közben nem tudhattam arról, hogy magamnak szervezem a gálát a színészegyesülettel, mert végül kiderült, én kaptam a színészek bizalmával és szavazataival az első Kaszás Attila-díjat – idézte fel a múltat mosolyogva Szarvas József.
– Kaszás Attila hirtelen halála döbbentett rá arra, micsoda kivételes személyiség volt, és akkor világosodott meg előttem, hogy milyen sokat is jelentett nekem. 

Ez a megrázó élmény, egyfajta katarzis volt. 

A pajtaszínház gondolata korábban fogant meg bennem, de akkor, Attila elvesztése után alapítottam meg az őrségi Viszákon az azóta is működő pajtát – mesélte.

Mint mondja, nem tudja, hogy volt-e ennyire egységben valaha a szakma azóta, mint Kaszás Attila megítélésében. – Ez a „csehszlovák fiú”, aki sem a magyar, sem pedig a szlovák állampolgárságot nem volt hajlandó felvenni, különös pillére és meghatározója volt a szakmának, és azoknak az évtizedeknek, amelyekben mi a pályánkat elkezdtük. Utólag derült ki számunkra, hogy mekkora munkát végzett Attila, aki a személyiségével közösséget épített – tette hozzá. 

Az egykori Csehszlovákiában Vágsellyén született Kaszás Attila egy interjúban azt mondta: 

Kisebbségi magyarnak lenni egy másik életérzés… A határon túli magyarnak azt jelenti a haza, mint a sivatagi embernek a víz. Egy sivatagi embernek a víz lelkiállapot. 

A díj utóélete példa nélküli, Kaszás szellemisége igazodási pont, szakmai és emberi minőség. Olyan színészt jelölnek évente a társulatok, akik a pályájukat magas színvonalon űzik, mindeközben odaadó hozzáállásukkal közösséget építenek, és sokat tesznek azért, hogy a társulat egységben maradjon. Különös ereje van ennek akkor, amikor a társulati lét, annak az eredeti minőségében kevésbé megfogható, minta rendszerváltozás előtt.

A díj egyik alapítója Pokorni Zoltán Hegyvidék polgármestere kiemelte, hogy büszke erre a díjra, de arra is, hogy nem került a jobb- és a baloldal, a kormány és az ellenzék közötti viták kereszttüzébe. – Kaszás Attila közkedveltsége, valamint a halála felett érzett megrendülés elejét vette ennek. A színházi szakma erős, belső struktúrája lenyűgöző, sokat köszönhet Magyarország, a magyarság a színházi társulatoknak.

 Jó látni, hogy a határon túli magyar közösségek is érzik ezt, és évről évre jelölnek valakit maguk közül a díjra.

Fontos, hogy helyben elismert, szeretett tehetségek országosan is ismertté váljanak – fogalmazott lapunknak a polgármester. 
Idén összesen negyvenegy társulat jelölte egy-egy tagját a díjra, a jelöltek maguk közül választották ki azt a négy színművészt, aki továbbjutott az utolsó, harmadik körbe. A közönség Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művésze, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház idén harmadjára jelölt színművésze, Fehér László, a Forte Társulat tagja, valamint Fila Balázs, a József Attila Színház művésze közül választja ki a Kaszás Attila-díj 2023-as nyertesét. 


Idén a díj megszervezésében a Kulturális és Innovációs Minisztériumon és a Hegyvidéki Önkormányzaton kívül komoly részt vállalt a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület és a Petőfi Kulturális Ügynökség is.

A díj jelöltjeit a társulatok tagjai választják, majd a legtöbb szavazatot elnyert színészekre a közönség adhatja le voksát a KaszásAttiladíj.hu oldalon.

Több mint négyezer szavazat érkezett az első két hétben a Kaszás Attila-díj 2023-as jelöltjeire. Még tíz napig szavazhat a közönség Nagy Cilire, Csankó Zoltánra, Fehér Lászlóra és Fila Balázsra. A díjat december 5-én, ünnepélyes keretek között a Vígszínházban adják majd át. 

 

Borítókép: Szarvas József (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.