A bécsi Stephansdom orgonistája ad karácsonyi koncertet Pannonhalmán

Ahogy eddig már közel ötven éve, a Pannonhalmi Bencés Főapátság idén is orgonaszóval hirdeti: megszületett a Megváltó! Karácsony másnapján, 2023. december 26-án a bécsi Stephansdom – Szent István-székesegyház – orgonaművésze, Konstantin Reymaier atya idézi meg játékával az ünnep békéjét és meghittségét a pannonhalmi Szent Márton-bazilika ősi falai között.

2023. 12. 12. 18:00
Konstantin Reymaier atya
Konstantin Reymaier atya, a bécsi Stephansdom orgonistája (Fotó: Daniel Willinger) Fotó: Daniel Willinger Forrás: Pannonhalmi Főapátság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság idén a Zarándoklat témája köré szervezte kulturális és spirituális programjait. Ennek jegyében most Bécsből Pannonhalmára látogat Konstanin Reymaier atya, hogy orgonajátékával igazi ünnepé tegye a karácsonyt a zenekedvelők számára. 

Pannonhalma
A Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent Márton-bazilika 2011-ben Gunther Zsolt és John Pawson tervei alapján felújított, megújult belső tere. Forrás: MTVA/Lehotka László

A bécsi Stephansdom – Szent István-székesegyház – orgonistája világszerte elismert művész. Koncertkörútjai során bejárta Európát, Észak-Amerikát és a Közel-Keletet. Teológiai tanulmányai mellett végezte el a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemet, ahol kitüntetéssel diplomázott. A művész nemcsak kiváló orgonista, de saját darabokat is ír. Zeneszerzői munkásságát a Schwäbisch Gmünd-i Európai Egyházzenei Fesztiválon is elismerték. A Nemzetközi Zeneszerzői Verseny díjazottja volt.

2023. december 26-án két hangversenyt ad a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában (13.30-as és 15.30-as kezdéssel). Saját improvizációja mellett a francia Marcel Dupré, a német klasszikus Johann Sebastian Bach és a brit Edward Elgar egy-egy darabjával ajándékozza meg a hallgatóságot. 

Pannonhalma monostora hegyre épült, amely a vallási hagyomány szerint az ég és a föld találkozási pontja; olyan hely, ahol az ember közelebb lehet Istenhez. Ezt az „istenközelséget” tapasztalhatják meg mindazok, akik december 26-án útra kelnek, hogy a szent hegyre elzarándokolva Reymaier atya játékában elmerülve éljék meg az ünnep békéjét.

Bővebb információ a koncertekről ITT és ITT érhető el.

Borítókép: Konstantin Reymaier atya, a bécsi Stephansdom orgonistája (Fotó: Daniel Willinger)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.