Csemege a hazai filmkészítés történetéből: Két lány az uccán

Különleges filmtörténeti időutazásban lehet része annak, aki szombat este a Hír TV Svenk című műsorára kapcsol, ugyanis az e heti adásban Kurucz Márton, az NFI Filmarchívum kutatási és gyűjteményi vezetője mesél az 1939-es Két lány az uccán című alkotásról, amelyet Tóth Endre – vagy ahogy a világban ismerik: André de Toth – rendezett.

2023. 12. 02. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A film alkotója a rendezés szakmai fogásait Londonban, a Korda Sándor által alapított Denham stúdióban sajátította el, ahová húszévesen, Molnár Ferenc ajánlólevelével érkezett, s ahol visszaemlékezései szerint a legtöbbet Korda Zoltántól tanult. Innen a magyar filmes emigráció központjába, Berlinbe, majd Bécsbe ment. − 1939-ben egy fiatal, a filmezés iránt elkötelezett férfi érkezett Budapestre. Tóth Endrének hívták, aki rögtön öt filmet is rendezett különböző műfajokban, különböző zsánerekben. Mind az öt fontos mérföldköve a magyar filmtörténetnek. Vannak köztük életrajzi filmek, vígjátékok, első világháborús kémtörténetek. Ám van egy kakukktojás, amely talán mind közül a legizgalmasabb és legérdekesebb, 

ez a Két lány az uccán, ami a társadalom legalsó rétegének az életéről szól.

Korszakalkotó és nagyon izgalmas témaválasztás ez, hiszen a magyar filmek általában mindig a felsőbb osztályok, legfeljebb a keresztény úri középosztály életéről szóltak akkoriban − hangsúlyozta Kurucz Márton, aki hozzátette, a rendező hihetetlen részvéttel szól ezekről az emberekről, egy nagyon jó kis kerettörténetbe ágyazva bemutatja az életüket, a küzdelmeiket, a drámáikat.

− A Két lány az uccán című alkotáshoz kapcsolódik egy anekdota, amelyen keresztül jobban megérthetjük ennek a filmnek a látványát, hangulatát, az egész világát. Tóth Endre és a producere, Lévai Béla megpróbálták hozni ezt a világot, amiben ezek a lányok éltek, de nem nagyon volt tapasztalatuk, ezért elhatározták, hogy belevetik magukat a budapesti éjszakába, ahol megismerkedtek utcalányokkal, nekik azt hazudták, hogy a rendőrség üldözi őket. Az utcalányok a segítségükre siettek, elvitték a férfiakat a lakásukra, hogy menedéket nyújtsanak nekik. A rendező és a producer azonban terepszemle céljából ment fel. 

Minden apró részletet feljegyeztek, majd egy cédulát otthagyva távoztak, amin az állt, hogy ők valójában filmesek, környezettanulmányra érkeztek hozzájuk.

Nagyon köszönik a segítséget, és hogyha látják a Két lány az uccán plakátot Budapesten, akkor a megadott telefonszámot hívják fel, mert a premierre ingyenjegyet kapnak − mesélte a NFI munkatársa.

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás: NFI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.