Kázmér 2024. március 4.
logo
A Zeneakadémián ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

Téli vágyakozás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.03. 18:30 2023.12.07. 12:57
Téli vágyakozás

Idei évadának Szerelem és szenvedély tematikájához illeszkedve Téli vágyakozás címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar Farkas Róbert vezényletével csütörtökön a Zeneakadémián. A koncert vendégszólistája, Berecz Mihály zongoraművész Mozart zongoraversenyeinek sorában a kilencediket, az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő – közölte a zenekar.

A közlemény szerint az est programjában Csajkovszij Francesca da Rimini című szimfonikus fantáziája, Mozart Esz-dúr zongoraversenye, a „Jeunehomme”, Liszt Szerelmi álmok No. 3 című művének zenekari változata és Strauss Rózsalovag szvitje szerepel.

20230927_Nemzeti Filharmónikus zenekar_NYH_DF_KM-1812
A százéves Nemzeti Filharmonikus Zenekarral indította az évadot a tízéves Filharmónia Magyarország Nyíregyházán 2023. szeptember 26-án. Berecz Mihály zongoraművész tolmácsolásában Ravel: G-dúr zongoraversenye is felcsendült. Fotó: Dodó Ferenc/Kelet-Magyarország

Mint írták, a hangverseny műsorán elhangzó művek három különböző évszázadot ölelnek fel: Mozart Esz-dúr zongoraversenye 1777-ben íródott, Liszt és Csajkovszkij a romantika korában, a 19. században komponálták műveiket, Strauss Rózsalovag szvitje pedig 1911-ben keletkezett.
Az elhangzó művek közül irodalmi alapja Csajkovszkij zenekari fantáziájának van, ami nem más, mint Dante Isteni színjátéka, amelyben a Pokol 5. énekében írta meg Francesca és Paolo tragikus történetét.

A MÁV Szimfonikus Zenekar közleményében felidézik, hogy Liszt Ferenc 1848 és 1850 között komponálta azt a három zongoradarabját, amelyet 1850 végén Liebesträume – 3 Notturnos cím alatt publikált. 

A mű három dal átdolgozása: az első kettő a 19. század kedvelt német költője, Ludwig Uhland egy-egy költeményére íródott, míg a harmadik (O lieb, so lang du lieben kannst) Ferdinand Freiligrath versére készült.
A hangverseny zárásaként Richard Strauss Rózsalovag című operájának zenekari változata csendül fel. A nagy zenekari szvitben nemcsak a keringők szólalnak meg, hanem az opera egyes fontos jeleneteinek más karakterű zenéi is, amelyek remekül ábrázolják az opera atmoszféráját, szerzőjének dallamalkotó, harmonizáló és főleg hangszerelő fantáziáját – olvasható a közleményben.

A koncert vendégszólistája, Berecz Mihály zongoraművész Mozart zongoraversenyeinek sorában a kilencediket, az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő.

 

Borítókép: Martina Filjak zongorázik és Mladen Tarbuk vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart a Bartók plusz operafesztivál nyitóhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. június 13-án (Forrás: MTI/Vajda János)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.