Téli vágyakozás

Idei évadának Szerelem és szenvedély tematikájához illeszkedve Téli vágyakozás címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar Farkas Róbert vezényletével csütörtökön a Zeneakadémián. A koncert vendégszólistája, Berecz Mihály zongoraművész Mozart zongoraversenyeinek sorában a kilencediket, az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő – közölte a zenekar.

Forrás: MTI2023. 12. 03. 18:30
Filjak, Martina; Tarbuk, Mladen
Miskolc, 2014. június 13. Martina Filjak zongorázik és Mladen Tarbuk vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart a Bartók Plusz Operafesztivál nyitóhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. június 13-án. MTI Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az est programjában Csajkovszij Francesca da Rimini című szimfonikus fantáziája, Mozart Esz-dúr zongoraversenye, a „Jeunehomme”, Liszt Szerelmi álmok No. 3 című művének zenekari változata és Strauss Rózsalovag szvitje szerepel.

20230927_Nemzeti Filharmónikus zenekar_NYH_DF_KM-1812
A százéves Nemzeti Filharmonikus Zenekarral indította az évadot a tízéves Filharmónia Magyarország Nyíregyházán 2023. szeptember 26-án. Berecz Mihály zongoraművész tolmácsolásában Ravel: G-dúr zongoraversenye is felcsendült. Fotó: Dodó Ferenc/Kelet-Magyarország

Mint írták, a hangverseny műsorán elhangzó művek három különböző évszázadot ölelnek fel: Mozart Esz-dúr zongoraversenye 1777-ben íródott, Liszt és Csajkovszkij a romantika korában, a 19. században komponálták műveiket, Strauss Rózsalovag szvitje pedig 1911-ben keletkezett.
Az elhangzó művek közül irodalmi alapja Csajkovszkij zenekari fantáziájának van, ami nem más, mint Dante Isteni színjátéka, amelyben a Pokol 5. énekében írta meg Francesca és Paolo tragikus történetét.

A MÁV Szimfonikus Zenekar közleményében felidézik, hogy Liszt Ferenc 1848 és 1850 között komponálta azt a három zongoradarabját, amelyet 1850 végén Liebesträume – 3 Notturnos cím alatt publikált. 

A mű három dal átdolgozása: az első kettő a 19. század kedvelt német költője, Ludwig Uhland egy-egy költeményére íródott, míg a harmadik (O lieb, so lang du lieben kannst) Ferdinand Freiligrath versére készült.
A hangverseny zárásaként Richard Strauss Rózsalovag című operájának zenekari változata csendül fel. A nagy zenekari szvitben nemcsak a keringők szólalnak meg, hanem az opera egyes fontos jeleneteinek más karakterű zenéi is, amelyek remekül ábrázolják az opera atmoszféráját, szerzőjének dallamalkotó, harmonizáló és főleg hangszerelő fantáziáját – olvasható a közleményben.

A koncert vendégszólistája, Berecz Mihály zongoraművész Mozart zongoraversenyeinek sorában a kilencediket, az Esz-dúr zongoraversenyt adja elő.

 

Borítókép: Martina Filjak zongorázik és Mladen Tarbuk vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart a Bartók plusz operafesztivál nyitóhangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. június 13-án (Forrás: MTI/Vajda János)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.