Az Omega-láng őrzői

A legendás Omega együttes tagjai, a „régi csibészek” közül ma már sokan egy túlvilági zenekarban, Az égben lebegők csarnokában játszanak tovább, Molnár György „Elefánt” pedig egészségi állapota miatt csak nagyon ritkán vállal fellépést. A zenekar dobosa, Debreczeni Ferenc „Ciki” szívügyének tartja, hogy az Omega Testamentum nevű zenekar élén tovább vigye az örökséget. Az együttes február 23-án este a Barba Negrában ad majd koncertet, emellett hamarosan egy saját szerzeménnyel is megajándékozzák majd a közönséget. Az Őrizzük a lángot című dal felvétele már elkezdődött. A dalhoz készülő klip elsőként a Mediaworks felületein jelenik majd meg.

2024. 01. 16. 20:00
null
Fotó: Makay Balint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyöngyhajú lány, Petróleumlámpa, Trombitás Frédi, Fekete pillangó, Csillagok útján és még hosszasan sorolhatnánk a halhatatlanná vált Omega-slágereket. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, 1962-ben megalakult zenekarnak számos korszaka volt beat, hard rock, space rock –, de a leginkább a progresszív rock képviselőiként tarthatjuk őket számon. 

A zenekarban vannak új tagok, de a hangzásvilág a régi (Forrás: Omega Testamentum/Makay Bálint)

Nemcsak a rock megújítására törekedtek: számtalan más területen is úttörők voltak a magyar zenekarok között. Egyebek mellett nekik jelent meg elsőként önálló lemezük, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek címmel. 

Őket hívták meg először az Egyesült Királyságba, őket kísérte a hazai együttesek közül először a Magyar Állami Hangversenyzenekar, először adtak ki CD-t Magyarországon, nekik volt elsőként egységes színpadi ruhájuk, ők adtak ki elsőként dupla albumot, illetve ők használtak elsőként kivetítőt, füstgépet és lézershow-t a koncertjeik látványvilágának részeként.

 Emellett a lemezeladások tekintetében is számos rekordot tartanak: a Gammapolis című albumukból itthon 650 ezer példány kelt el, a Time Robber című lemezüket külföldön kétmillió példányban vásárolták meg.

Az Omega együttes örökségét Debreczeni Ferenc immár az Omega Testamentum zenekar vezetőjeként viszi tovább. A Testamentum szó nem csupán az új zenekar nevében, de az egykori legendás együttes utolsó, 2020 végén, Benkő László temetésének napján megjelent albumának címében is szerepel. Ennek az albumnak a számait Budapesten először február 23-án, a Barba Negrában hallhatja majd élőben a közönség. Ilyen legendás előadók és alkotók nyomdokaiba lépni nem könnyű. Az örökséget tovább éltető zenekar a megalakulása óta érthető módon több tagváltáson, átalakuláson ment keresztül. 

Debreczeni Ferenc saját bevallása szerint az új banda megalapításakor ragaszkodott hozzá, hogy a dalok amennyire csak lehetséges az eredeti hangzásukhoz hűen szólaljanak meg.

Ugyanakkor teret enged a művészi szabadságnak, az új előadók és alkotók egyéniségének is. Mostanra egymásra talált, kialakult az a véglegesnek tűnő csapat, amely ezeket a célkitűzéseket valóra tudja váltani. Schrott Péter (ének), Debreczeni Ferenc (dob), Erdős Róbert (gitár), Nagy Zsolt (billentyű) és Fekete Tibor (basszusgitár) immár annyira összeszoktak, hogy újabb lépésként egy saját szerzeménnyel is szeretnének közönség elé állni.

Az új dal felvétele már elkezdődött, amelybe a Mediaworks stábja bepillanthatott a stúdióban, itt néhány kulisszatitokra is fény derült. A címe: Őrizzük a lángot. Ezzel kapcsolatban a zenekar vezetője kiemelte: 

a láng táplálása nem csupán az Omega együttes által képviselt hitvallás tovább éltetésére utal. Magának a rocknak a tüzét, lángját is szeretnék tovább őrizni. Elárulta azt is, hogy a stúdiófelvétel során először a dob szólamát játsszák fel.

Ezt követi a basszusgitár, a billentyű, és így tovább. Az új dal – Debreczeni Ferenc, Nagy Zsolt és Schrott Péter közös alkotása – élőben először a február 23-i koncerten csendül majd fel a Barba Negra színpadán. A debütálás után a közönség talán ennek a dalnak a lángját is magával viszi majd, és éppolyan sokáig őrzi majd szívében, mint a Petróleumlámpa és a többi halhatatlan Omega-sláger tüzét.

Borítókép: a Barba Negrában debütál az új dal (Forrás: Omega Testamentum/Makay Bálint)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.