Líraiság és modern cirkusz

Január 10-én elkezdődött a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje. A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál idei versenyprogramjában négy különböző show-ban, több mint ötven produkcióban mintegy kétszáz artista vesz részt a világ minden tájáról. Január 12-én 22 órától mutatták be a White show-t, amit a korábbi fesztiválokon Lyrical Circus Late Night Show néven ismerhetett a közönség, és amely a klasszikus cirkuszi zsánerek modern megközelítésű használatára fókuszál.

2024. 01. 13. 19:30
A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál White show-jának fináléja
A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál White show-jának fináléja Fotó: Urbán Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazi kuriózuma a Lyrical Circus Late Night Show, mely most harmadik alkalommal kerül a sűrű fesztiválprogram közepére. Az egyetlenegyszer látható komplett újcirkuszi előadásra a világ minden tájáról érkeznek artisták speciális meghívólevéllel. A késő éjszakai kezdés nem véletlen, ez „felnőtt” cirkusz: komoly tartalommal, húsbavágóan aktuális kérdésekkel. 2018-ban a férfi-nő kapcsolat hagymahéjait bontotta le Fekete Péter rendező, 2020-ban az összefonódó sorsok labirintusába csábította el a nézőket, idén pedig bolygónk szellemlényeinek táncába invitál.

A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál white show-jának nyitánya
A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál White show-jának nyitánya. Fotó: Urbán Ádám

Az egyetlen történetszálra felfűzött show-t Antony Cesar nyitotta, aki ötödik generációs cirkuszi artista. Választott zsánere a gurtni, emellett hat szeren is képzett szertornász. Kanadában, a montréali École Nationale de Cirque-ben tanult, stílusát a modern jazz és a kortárs tánc iránti szenvedélye határozza meg.
A Duo Pile ou Face tagjai, Philippe és Shannon 2014-ben kezdtek el együtt dolgozni egy cyr kerék produkción. Néhány évvel később Saint-Exupéry A kis herceg meséje által inspirálva létrehozták a Lámpagyújtogatók című lenyűgöző műsorszámukat, amellyel már Kanadától Szingapúrig bejárták a világot.
Grigorij Lovigin cirkuszi családba született, 9 hónaposan már cirkuszról cirkuszra járt a családjával. Kilencéves volt, amikor zsonglőrködni kezdett, a kijevi Városi Varieté- és Cirkuszművészeti Akadémia elvégzése után pedig bejárta a világot. 

Ruszlan Kalacsevszkji édesapja artista volt, de ő soha nem tervezte, hogy az életét a cirkuszművészethez köti.

Egészen addig, amíg 15 éves korában teljesen le nem nyűgözték a kézegyensúlyozó mutatványok. 2021-ben diplomázott a dnyipropetrovszki kulturális és művészeti főiskolán. 
A párizsi születésű Marceau Bidal a montreali Nemzeti Cirkusziskolába járt, ahol 2023 júniusában diplomázott. Az itt töltött évei alatt kifejlesztett egy új rekvizitet: az aszimmetrikus gurtnit.

A cyr kerék művész Yahav Adar először jár Budapesten.

Huszonegy éves, öt évig tanult cirkuszművészetet Izraelben, hozzánk pedig egy olyan új számmal érkezett, amellyel a kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztiválon mutatkozott be. Az Időtlen című produkció koreográfiája modern és érzelmes, amely arról szól, hogyan hajszoljuk életünkben az elérhetetlen időt.

Anton Mikev Moszkvában született, édesanyja légtornászként azon kevés nő közé tartozik, aki lengő trapézon négyes szaltót tudott ugrani.

Anton produkciójának különlegessége, hogy egy labdával is játszik, egyensúlyozik és trükközik a levegőben.
A négy orosz fiatalból álló Lost Group a torna világából érkezett a manézsba. Handvoltige számukat az egymásba vetett feltétlen bizalom jellemzi. 
Bui Quoc Huy a Vietnami Nemzeti Cirkusziskolában tanult, 2013-tól a világhírű vietnámi A O Show előadója. Az itt töltött idő alatt kutatott és alkotott, ennek eredményeként pedig kitalált egy új rekvizitet, egy különleges cyr kereket.

Az este záróprodukcióját az orosz–ukrán háború kitörése óta Budapesten élő és tanuló ukrán artistanövendékek mutatták be. 

 

Borítókép: A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál White show-jának fináléja (Fotó: Urbán Ádám)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.