Felújítják a római Szent Péter-bazilika főoltára feletti baldachint

Felújítják a római Szent Péter-bazilika főoltára feletti bronzból készült monumentális baldachint, a munkálatokat még a 2025-ös jubileumi év előtt, idén decemberben be akarják fejezni – jelentette be Mauro Gambetti bíboros, a bazilika főpapja csütörtökön.

2024. 01. 12. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gian Lorenzo Bernini remekművének helyreállítása mintegy hétszázezer euróba kerül, és a költségeket teljes egészében a Kolumbusz Lovagok nevű amerikai katolikus jótékonysági szervezet fedezi. A Vatikáni Múzeum szakértőinek szakmai irányításával megvalósuló projekt 250 éve az első átfogó felújítási munka, amelyet a húsz méter magas oszlopokon álló baldachinon elvégeznek.

 A Szent Péter-baldachin. Forrás: Wikipédia


A főoltár feletti gazdagon díszített mennyezetet az 1630-as években készítette el Bernini, a barokk kor kiemelkedő olasz építésze és szobrászművésze VIII. Orbán pápa megrendelésére. A Szent Péter sírja fölé magasodó baldachint tartó, csavarodó oszlopokat aranyozott kerubok és babérágak díszítik.
Sajtótájékoztatóján Mauro Gambetti bíboros elmondta, hogy a bazilikában a liturgikus szertartások a felújítási munkálatoktól függetlenül zavartalanul folytatódnak egész évben.

 

Borítókép: A Szent Péter-baldachin (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.