Így okozta a vesztét a Pokémon-szenvedély a Van Gogh Múzeum dolgozóinak

Az amszterdami intézmény munkatársai limitált kiadású Pokémon-kártyákkal üzérkedtek, végül nem azt kapták érte, amit vártak.

2024. 01. 29. 16:30
Pokémon Van gogh
Szelfiző látogató a Van Gogh Múzeum Pokémon-tárlatán Fotó: AFP/ANP/Remko de Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos módon kötötte össze a popkultúrát a festészettel az amszterdami Van Gogh Múzeum, ahol tavaly szeptembertől január 7-ig volt látható az a tárlat, amelyen a népszerű videójáték és animesorozat, a Pokémon karaktereit Vincent van Gogh stílusában lehetett megnézni. A kiállításhoz kapcsolódóan a múzeum limitált kiadású gyűjtőkártyákat is kiadott, amelyek akkora őrületet okoztak a rajongók körében, hogy néhány nap alatt elfogytak a lapok. A kártyák körül az egyik legnépszerűbb darab a legismertebb pokémont, Pikachut ábrázolta szürke filckalapban, Van Gogh 1887-es önarcképének mintájára.

Pokémon kártya
Az egyik legnépszerűbb pokémon, Pikachu szürke kalapban, Van Gogh önarcképének mintájára. Vannak, akiknek milliókat ér ez a kártya. Forrás: Pokémon Company International

A népszerűség azután sem hagyott alább, hogy a múzeum beszüntette az akciót, a legelszántabb rajongók ugyanis ezt követően még nagyobb hévvel próbáltak hozzájutni a (forintban számolva) már milliókat érő érő lapokhoz.

A helyzetet pedig – számolt be róla a Euronews – a múzeum néhány dolgozója kihasználta: négy munkatárs ugyanis elsikkasztott néhány doboznyi kártyát, hogy később üzérkedjenek velük. Egyikük, aki 25 évig dolgozott a múzeumnak, állítólag azt is megsúgta az érdeklődőknek, mikor juthatnak hozzá legkönnyebben az értékes lapokhoz. 

Az érintett dolgozókat már decemberben felfüggesztette a múzeum, most pedig világossá tette, hogy nem térhetnek vissza munkahelyükre, és vádat is emeltek ellenük. 

 

Borítókép: Szelfiző látogató a Van Gogh Múzeum Pokémon-tárlatán (Fotó: AFP/ANP/Remko de Waal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.