Jön a Róma–Budapest kiállítás

Róma városa ihleti a Virág Judit Galéria legújabb, művészeti szenzációkat felvonultató kiállítását. Február 22-től öt teljes héten át ingyenesen látogathatják az érdeklődők a Róma–Budapest összművészeti tárlatot. Több száz négyzetméteren a magyar képzőművészet legnagyobb ikonjainak képeit, szobrait, műtárgyait állítják ki. Vissza nem térő alkalom ez arra, hogy a közönség a klasszikus és kortárs alkotók remekművein keresztül ismerje meg az olasz főváros hatását a hazai kulturális szcénára a XIX–XX. században.

Forrás: Virág Judit Galéria2024. 01. 16. 15:00
Róma-Budapest kiállítás
Roma-Budapest_borito Fotó: Virág Judit Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Keserü Ilona, Markó Károly, Patkó Károly, Reigl Judit és Vaszary János műveit is felvonultatja az a hiánypótló kiállítás, amely február 22-én nyílik meg a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában. A Róma–Budapest című tárlat és a hozzá kapcsolódó művészeti kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze az 1800-tól 1948-ig tartó másfél évszázad művészeti irányzatait. 

Budapest-Róma kiállítás
A Róma–Budapest kiállításon megtekinthető alkotás. Fotó: Virág Judit Galéria 

Berlin és Párizs kiállítást már szerveztünk, most az európai kultúra egy újabb fellegvára, Róma következik. Az eddigi legátfogóbb képet mutatjuk be a közönségnek arról, hogyan vált az olasz főváros a magyar művészet egyik leginspirálóbb helyszínévé

– mondta el Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze. – Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. A Római Magyar Akadémián számos hazai alkotó töltött el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, barokk emlékek tanulmányozásával – tette hozzá Kelen Anna. 

A kiállítás premierjén egy új tanulmánykötetet is bemutatnak, amelyet Kaszás Gábor és Szeredi Merse Pál írt. A tipográfia – stílusosan – olasz betűtervező munkája.

A nonprofit kiállításon közel száz műtárgyat láthatnak az érdeklődők a magyar alkotók színe-javától. Magángyűjteményekből, közintézményekből kérték kölcsön ezeket az alkotásokat a szervezők, hogy erre a limitált időszakra összeálljon a tematikájában és választékában is egyedülálló program. A Róma–Budapest tárlaton minden festmény, szobor és műtárgy valamilyen módon az Örök Városról és a magyar–itáliai kölcsönhatásokról, inspirációkról mesél. 

A Róma–Budapest kiállítás február 22-étől március 28-ig tekinthető meg a Virág Judit Galériában (Budapest, Falk Miksa utca 30.). A kiállítás nyitvatartási időben ingyenesen látogatható, a tárlatvezetésekről a galéria honlapján és közösségi média felületein lehet tájékozódni.

Borítókép: A Róma–Budapest kiállítás borítója (Fotó: Virág Judit Galéria)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.