A 80-as évek 10 legjobb westernfilmje

A westernfilmeket tekitnve kevésbé jó korszakot jelentett a jellegzetes amerikai filmtípus műfajának ez az időszak. Azért szerencsére születtek emlékezetes alkotások. Clint Eastwood ekkor is szárnyal, ha nem is A Jó, a Rossz és a Csúf vagy a későbbi Nincs bocsánat magaslataiban.

Forrás: Collider.com2024. 02. 17. 8:00
Clint Eastwood a Fakó Lovas c. filmben
Fotó: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Íme a 10 legjobb westernfilm a 80-as évekből. 

westernfilm
A westernfilmek tizedik helyezettje, Tom Horn. Fotó: Képernyőfotó/Youtube

 

10. Tom Horn (1980)

Hideg, sivár történet az igazságtalanságról és a vadnyugat haldokló napjairól. Ez a William Wiard által rendezett western-akciófilm arról is nevezetes, hogy a színész Steve McQueen egyik legutolsó filmje volt az 1980 végén bekövetkezett halála előtt. Tom Horn története ma már a klasszikus legendák között szerepel. Egy kisvárosban elszaporodtak a marhatolvajok, a törvény emberének pedig pont kapóra jön Tom Horn, aki felajánlja segítségét a tolvajok kézrekerítésében, majd hirtelen azon kapja magát, hogy a törvény már őt üldözi.

 

9. A mennyország kapuja (1980)

A film készítése nem volt zavartalan, ugyanis a nehéz gyártási folyamat, a költségtúllépések a rendező Michael Cimino és a stúdió közötti nézeteltérésekhez vezettek. A stúdió által kivágott, moziban bemutatott verziót követően a filmet a rendezői szempontok alapján újraszerkesztették. A westernfilm középpontjában a wyomingi földi bárók és a Jackson megyébe költözött európai bevándorlók közötti konfliktus áll. 

 

8. A milagrói babháború (1988)

Robert Redford Új-Mexikóban játszódó filmjében egy helyi gazdálkodó csak a babföldjét szeretné öntözni, ami nem sokkal később már növekvő feszültséghez, bérelt fegyver megjelenéséhez, végül pedig tüzes leszámoláshoz vezet. A Collider szerint ez egy jó érzésű történet, amely biztonságosan lejátszható, ragaszkodik a narratív konvenciókhoz, és úgy bontakozik ki, ahogy az elvárható.

 

7. A vadnyugat fiai (1988)

A Christopher Cain által rendezett 1980-as évek többi westernjéhez képest jelentős kasszasiker volt, csak az Egyesült Államokban 45 millió dollárnyi bevételt hozott. A bosszútól fűtött vadnyugati cowboy-történetben olyan színészek szerepelnek mint, Kiefer Sutherland , Lou Diamond Phillips vagy éppen Charlie Sheen.

 

 

6. Alkonytájt (1987)

A Kathryn Bigelow által rendezett sötét és melankolikus film eltér a klasszikus amerikai westernfilm műfajától, ugyanis inkább western-horrorfilmnek mondható a vámpíros történet, amelyben szerelmi indíttatásból gyorsan egy gyilkos vámpírcsoport tagjai között találja magát egy fiatal férfi.

 

 

5. Vadászat életre-halálra (1981)

A Peter Hunt által rendezett western-akciófilmben az ikonikus Charles Bronson játssza a főszereplő Albert Johnsont, egy magányos férfit, akit hamisan gyilkossággal vádolnak. A férfi visszahúzódik a vadonba, miközben üldözői nem adják fel a harcot. Így kezdődik egy feszült macska-egér játék.

 

4. Jesse James balladája (1980)

A westernfilm a hírhedt  Jesse James (James Keach) történetét meséli el, bár a film igyekszik ezt egy újabb szemszögből megközelíteni. Különösen a James fivérek , a Younger testvérek és a Ford fivérek összefonódó történeteit vizsgálja. A bankrablókról készült filmet Walter Hill rendezte, aki  „furcsa darab”-ként” jellemezte a The Long Riderst, ugyanis az nem klasszikus háromfelvonásos szerkezetben van elhelyezve.

 

3. A vadon törvénye (1982)

 

A  George T. Miller által rendezett ausztrál film nemzetközileg is jól teljesített. Kirk Douglast pedig lenyűgöző kettős szerepben is láthatjuk a filmben. Egy férfiról szól, aki egész életét a zord hegyekben élte, majd az apja halálát követően hatalmas fordulatot vesz a sorsa, ugyanis kénytelen elköltözni és munkát keresni. Majd ahogy az lenni szokott, beleszeret a főnöke lányába, a probléma pedig itt kezdődik igazán.

 

 

2. Silverado (1985)

A Silverado ahelyett, hogy durva vagy revizionista lenne, a régi klasszikus, egyszerű westernekhez nyúl vissza. Ez az erőssége. A kalandfilm középpontjában egy testvérpár és kalandos utazása áll. Silveradóba érkezve is számos kaland vár még rájuk, hiszen az önkényúr, McKendrick birtokolja a várost, ők pedig nem hajlandók meghajolni a korrupt hatóságok előtt. Ennek során az ellenállás meglepő szimbólumaivá válnak. 

 

1. Fakó lovas (1985)

 

Itt már nem eldönthető, hogy Clint Eastwood, a westernfilmhős színészi vagy rendezői munkája üt nagyobbat a filmben. A Pale Rider egy archetipikus western, ahol a rendező által megformált prédikátor igyekszik mindent megtenni, hogy a helyi bányászokat segítse az őket kisemmizni vágyó földesúrral szemben.

Borítókép: Clint Eastwood a Fakó lovas című filmben (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.