Ákos közreműködésével indít beszélgetéssorozatot a Kertész Imre Intézet

Egyedülálló beszélgetéssorozat indul a Kertész Imre Intézetben Kovács Ákos énekes, dalszerző és lánya, Őri-Kovács Anna közreműködésével. A három alkalommal jelentkező esten irodalomról, filmekről, a zene és a hit találkozásáról beszélget a közönség bevonásával a frissen diplomázott bölcsész és a Kossuth-díjas alkotó.

Forrás: Kertész Imre Intézet2024. 02. 24. 10:00
Ákos 30 év elnevezésű nagykoncertje a Papp László sportarénában
Ákos 30 év elnevezésű nagykoncertje a Papp László sportarénában Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk máshol el nem helyezett hagyatékának gondozása mellett Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Az életművek gondozásán túl az intézet összművészeti programokon keresztül igyekszik minél szélesebb körben bemutatni és népszerűsíteni az alkotók szellemi örökségét.

Ákos 30 év elnevezésű nagykoncertje a Papp László sportarénában
Ákos 30 év elnevezésű nagykoncertje a Papp László sportarénában. Fotó: Polyák Attila

A művészeti ágak találkozásának teret adó programok sorába illeszkedik Ákos és Anna bensőségesnek ígérkező beszélgetéssorozata.

Az arénákat megtöltő énekes életében fiatal kora óta fontos szerepet tölt be az irodalom. Sikerdalai mellett öt verseskötetet publikált, készített hangoskönyvet Krúdy Gyula novelláiból, Arany János verseiből szerkesztett estjét a Nemzeti Színház mutatta be, nagy színészeink között szerepelt a Babits Mihály emlékét idéző hangfelvételen. 

2021-ben jelent meg első novelláskötete, az Ezt nem lehet megúszni.

A legutóbbi, 30 év című jubileumi koncertjén sok ezren hallhatták Radnóti és Weöres Sándor versét Ákos előadásában. Ahogy ő fogalmaz, nem lenne ugyanaz az ember József Attila vagy Faludy költészete nélkül.

A február 28-i első esten egyebek között kiderül majd, hogy milyen írók, költők hatottak Ákosra, kik a legkedvesebb szerzői; miért fontos számára a versmondás, az olvasás, de szó esik majd arról is, hogy mennyiben tekinthetünk egy dalszövegre irodalmi alkotásként, vagy hogy hol bukkan fel az intertextualitás a dalszövegeiben. Az esten Ákos egy-egy verset, szövegrészletet is felolvas majd a számára legfontosabb művekből. 

Az est háziasszonya a művész lánya, Őri-Kovács Anna lesz.

 

Borítókép: Ákos a 30 év elnevezésű nagykoncertjén (Fotó: Polyák Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.