A cél stabil értékrendű, környezettudatos diplomás munkavállalók képzése

Sajtótájékoztatón írták alá február 7-én a kutatóintézet és az egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodást a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár budapesti konferenciatermében.

2024. 02. 08. 20:30
Dr. Vizi László Tamás megbízott rektor és Dr. Nyári Gábor, a RETÖRKI ügyvezető igazgatója
Dr. Nyári Gábor, a RETÖRKI ügyvezető igazgatója és Dr. Vizi László Tamás megbízott rektor írta alá a megállapodást (Fotó: Havasi Dániel) Fotó: Havasi Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizi László Tamás megbízott rektor kiemelte, hogy a Kodolányi János Egyetem a gazdasági és társadalmi szereplőkkel és a helyi közösséggel kooperáló, oktató-kutató-fejlesztő felsőoktatási intézmény. Az egyetem stratégiai célja, hogy a szűkebb helyi közösség és gazdaság igényeit széleskörű műveltséggel rendelkező, folyamatosan tanulni és magát fejleszteni képes, a kiválóság iránt elkötelezett, stabil értékrenddel rendelkező, környezettudatos diplomás munkavállalók képzésével, tudományos kutatással és innovatív szolgáltatásokkal segítse.
Nyári Gábor, aRendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (Retörki) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a több mint egy évtizede működő intézet célja, hogy a teljes XX. századot lefedő, de a rendszerváltás időszakát fókuszban tartó alapkutatások folytatása és az eredmények publikálása mellett az oktatás és az ismeretterjesztés eszközeivel el tudja érni a társadalom szélesebb rétegeit, ezzel elősegítve múltunk jobb megismerését, megértését és feldolgozását. 

RETÖRKI és Kodolányi
Az egyetem és a kutatóintézet eredményes közös múltra tekint vissza. Fotó: Havasi Dániel

Ezen a területen kiemelten fontosnak tartja, hogy az intézeten belül harmadik éve működik a történelemdidaktikai és pedagógiai műhely, amelynek munkájában a Retörki szakemberei mellett külsős szakértők és pedagógusok is részt vesznek.

Az egyetem és a kutatóintézet eredményes közös múltra tekint vissza, a most aláírt határozatlan idejű stratégiai együttműködési megállapodás ennek folytatása, új szintre emelése. 

Az együttműködés értelmében az egyetem történelem és nemzetközi tanulmányok képzésének hallgatói szakmai gyakorlatukat a Retörkinél tölthetik, amelynek során elsősorban az elméleti és gyakorlati levéltári munkával és kutatással ismerkedhetnek meg. Emellett a közösségszervezés képzés hallgatói – szintén szakmai gyakorlatként – részt vehetnek a Retörki rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában.

A felek továbbá kifejezték azon szándékukat, hogy az egyetemen létrehozandó történelem mesterképzés és osztatlan történelemtanári képzés kialakításában és működtetésében együttműködnek egymással.

Borítókép: Nyári Gábor, a Retörki  ügyvezető igazgatója és Vizi László Tamás megbízott rektor írta alá a megállapodást (Fotó: Havasi Dániel) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.