Hamarosan új múzeummal gyarapodik Berlin

Új, a XX. századi alkotásokkal foglalkozó művészeti múzeum alapkövét tették le ünnepélyes keretek között pénteken Berlinben. A Berlin Modern néven emlegetett múzeum a német Nationalgalerie, azaz Nemzeti Galéria hetedik helyszíneként épül fel, várhatóan 2027-re.

Forrás: MTI2024. 02. 10. 9:30
GERMANY-CULTURE-ART-MUSEUM-CONSTRUCTION-ARCHITECTURE Federal Government’s Commissioner for Culture and the Media Claudia Roth, Director of the Neue Nationalgalerie museum Klaus Biesenbach and Mayor of Berlin Kai Wegner pose for a group photo during the Foundation stone laying ceremony for the berlin modern museum in Berlin, on February 9, 2024. (Photo by STEFANIE LOOS / AFP) Fotó: Europress/AFP/Stefanie Loos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új múzeumot a Neue Nationalgalerie, vagyis az Új Nemzeti Galéria szomszédságában építik fel. Klaus Biesenbach, a Neue Nationalgalerie igazgatója, aki a leendő múzeumot is vezeti majd, elmondta, hogy hatalmas gyűjteményük elhelyezéséhez van szükség további helyszínekre. Hozzátette, hogy a múzeum mintegy ötezer műalkotásából jelenleg csak 172 alkotást tudnak bemutatni a Neue Nationalgalerie termeiben.

Az új gyűjteménytár energiahatékonyságával kapcsolatban felmerült korábbi aggodalmakra válaszolva Claudia Roth német kulturális kormánybiztos elmondta, hogy a múzeum terveit átdolgozták, és reméli, hogy a „fenntarthatóság példaképe” lesz.
Az épület terveit és a változtatásokat is a svájci Herzog & de Meuron építésziroda készítette. Ez az iroda dolgozott korábban a hamburgi Elbphilharmonie koncertterem, a pekingi olimpiai stadion és a müncheni Allianz Aréna tervein is.

Az új múzeum létrehozásának teljes költségvetése mintegy 450 millió euróra, azaz 175 milliárd forintra rúg. Kai Wegner, Berlin polgármestere hangsúlyozta, hogy az új múzeum fontos, hiánypótló intézménye lesz a város kulturális életének, felépítését indokoltnak és feltétlenül szükségesnek nevezte. Az 1968-ban átadott Neue Nationalgalerie öt évig tartó, átfogó felújítási munkálatai 2021-ben fejeződtek be.

Borítókép:  A Berlin Modern ünnepélyes alapkőletétele (Fotó: Stefanie Loos/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.