Interaktív kiállításon ismerhetjük meg a királynék városának történetét

Február végén állandó kiállítás nyílik Veszprémben.

Forrás: MTI2024. 02. 09. 18:00
Veszprém
A veszprémi vár díszkivilágításban Fotó: Veszprém Megyei Napló/Nagy Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékgép címmel a várost bemutató állandó kiállítás nyílik Veszprémben február végén a Laczkó Dezső Múzeumban – közölték a múzeumban tartott pénteki sajtótájékoztatón. A tárlat interaktív módon, tematikus formában, személyes tárgyakon keresztül enged betekintést Veszprém történetébe a régmúlttól egészen a rendszerváltásig tartó időszakot felölelve.

Veszprém
Porga Gyula veszprémi polgármester a sajtótájékoztatón (Forrás: Facebook/Porga Gyula)

A rendezvényen, ahol a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programévet is értékelték, Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy az elmúlt évben az Európa Kulturális Fővárosa legfontosabb szereplői közé tartoztak a város kulturális intézményei, köztük a Laczkó Dezső Múzeum. Emlékeztetett, hogy az intézmény kívül-belül megújult a kulturális negyed részeként. A múzeum tartalmilag is jelentős előrelépést tett a többi között a nívós Egry József-kiállítás megvalósítása révén, amely február 18-áig látogatható.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programigazgatója elmondta: a felkészülés során az EKF évre kiemelt szerepet szántak olyan képzőművészeti programoknak, tárlatoknak, amelyek a balatoni régiót mutatják be. A legjelentősebb kiállításnak nevezte az Egry 140 című tárlatot. A tervekről szólva beszámolt arról: egy tavasszal nyíló kiállításon szeretnék összefoglalóan bemutatni azt, hogy mi történt az EKF-programban.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója felidézte, hogy az év során a kiállításokon kívül számos művészetterápiás foglalkozást, gyerekprogramot, nyári tábort szervezetek a múzeumban. Közlése szerint 

18 ezer látogató tekintette meg az Egry József-tárlatot, ami több, mint kétszerese a korábbi nagykiállítások látogatószámának. 

Az egyéb kiállítások pedig összesen 38 ezer érdeklődőt vonzottak. Az intézmény további 72 rendezvényére mintegy nyolcezer látogató volt kíváncsi – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy az épület százéves története során nem volt még a tavalyihoz hasonló teljes megújulás. A 2024-es évről szólva hozzáfűzte: a múzeumban négy vendég- és három saját kiállítással várják a látogatókat.

Sipos Anna művészettörténész az Egry 140-kiállításról szólva felidézte: 2023-ban ünnepelték Egry József születésének 140. évfordulóját, amelynek alkalmából a művész 140 művét állították ki. A júniusban nyílt tárlat anyagához közgyűjtemények és magángyűjtők darabjai is hozzájárultak.

Borítókép: a veszprémi vár díszkivilágításban (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Nagy Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.