Töröltette Lil Yachty plagizált nótáját minden platformról az Omega

Anyagi kártérítést ugyan nem sikerült kicsikarni, de az Omega együttes kiadója annyit elért, hogy letiltsa a Gyöngyhajú lány újabb lenyúlását. Mint ismert a népszerű amerikai rapper, Lil Yachty egy az egyben felhasználta 2023-ban Presser Gábor és Adamis Anna szerzeményét a saját felvételéhez, ő csupán annyit tett, hogy a Gyöngyhajú lány felvételére rámondta a saját szövegét. A művet különböző videómegosztó oldalakon tette közzé.

Forrás: Blikk/Index2024. 02. 21. 21:00
Omega
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Blikk megkereste a dal jogait birtokló Hungaroton vezetőjét, Molnár Grétát, aki elmondta: megtették a szükséges jogi lépéseket, és sikerült részleges sikert elérniük, ám a kártérítés sajnos elmaradt. A kiadó vezetője elmagyarázta, a probléma az, hogy Lil Yachty dala nem szerepel az amerikai szerzeményeket listázó hivatalos rendszerben. A szóban forgó dal ugyanis csak a videómegosztó portálokra került fel. 

 

A Hungaroton így csak annyit tudott tenni, hogy mindenhonnan letöröltette azt.

− Lil Yachty zenei életművének nem része a hivatkozott felvétel, amelyben a Gyöngyhajú lány című dalt felhasználta, ilyen művet nem jelentetett meg. Annak érdekében, hogy a jogellenes felhasználás ne legyen elérhető, az átdolgozást minden olyan platformról töröltettük, ahol az tudomásunk szerint elérhető volt – összegezte be Molnár Gréta.

A Blikk cikkében felidézte azt, hogy az Omega gitárosa, Molnár György Elefánt korábban miként írta le Lil Yachty „művét”. 

Alatta végig ez a dal megy, miközben egy fekete srác valami hablatyoló szöveget nyom rá, mondja a maga igazát, hogy ilyen gettó, meg olyan gettó 

– nyilatkozta december elején a zenész, aki örül, hogy a felvétel lekerült a világhálóról. – Ez is egy eredmény, de annak örülnék igazán, ha a rapper fizetne – árulta el a zenész.

A dal körüli kétségtelenül leghíresebb botrány 2013-ban robbant ki, mikor Kanye West használta fel a szerzemény egy részletét a New Slaves című számában. A konfliktus egészen 2017-ig tartott a dalszerzők között, amelynek egy peren kívüli megállapodás vetett véget.

Molnár György korábban az Omega Addig élj című számának jogsértő felhasználása miatt tervezte, hogy pert indít a Hulu nevű streamingszolgáltató ellen, amelynek egyik sorozatában, a Future Manben szólalt meg a dal.

 

Borítókép: Molnár György Elefánt (Forrás: Facebook)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.