Szegeden tartják a Krisztus oratórium ősbemutatóját

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál záróeseményeként, május 26-án Szegeden tartják Lorenzo Perosi–Davide-Kristof Acs Krisztus oratóriumának ősbemutatóját.

2024. 02. 17. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lorenzo Perosi olasz pap igen termékeny zeneszerzőként számos misét és oratóriumot komponált. 

A Krisztus életét hűségesen követő hét, teljes estét betöltő, összesen 13 órás zenei anyagából, Davide-Kristof Acs feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében egy előadható, 75-80 percnyi, új mű jött létre,

amelyben Perosi-oratórium megragadó pillanatai új formát találtak. Megváltás elbeszélése három jelenetben és hét képben megfogalmazva nem időrendben történik, hanem Krisztus a keresztút alatt és a keresztre feszítés óráiban emlékezik vissza emberi léte legjelentősebb személyeire és eseményeire, maga előtt látva, újraélve azokat. A zenei anyagot Ács János lektorálta.

A zeneszerző születésének 150. évfordulójának tiszteletére készült feldolgozást nem Olaszországban, hanem Szegeden, a székesegyházban mutatják be először.

A darabot Rátóti Zoltán rendezi és narrátorként is őt hallhatja majd a közönség. Krisztus szerepét Molnár Levente énekli, Mária Magdolnáét Kolonits Klára, Szűz Máriáét Kriszta Kinga, Gábriel arkangyalét Szemere Zita alakítja, az első történész szerepében Antoni Norbertet, a II. történészében Kovács Gábort hallhatják majd. Az ősbemutatón közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Vaszy Viktor Kórust Ács János dirigálja.

Jön az orgonák éjszakája is

A Krisztus oratóriumban kicsúcsosodó egyhetes zenei program Szegeden az orgonák éjszakája helyi koncertjével indít: a május 18-i „Rímbe öntött orgonasípok” előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös produkciója lesz hallható. A színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit fogja előadni több részletben, a költeményekre reflektáló orgonaimprovizációval színesítve. A fesztivál során a Móra-parkban zenélő szökőkút szórakoztatja majd az arra látogatókat: ez lesz az „Égbeszökő orgonamuzsika”. Május 21-én a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma érkezik Franz Karl Prassl dirigálása mellett. A kórus a római Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadócsoportja gregoriánénekek terén.

Borítókép: Ács János, karmester és zongoraművész, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója, Gyüdi Sándor a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója (Forrás: Szeged365)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.