A díva, aki kilencvenévesen ért fel a csúcsra, és ott is maradt

Kilenc amerikai elnököt szolgált a Fehér Házban, Barbie babát neveztek el róla, és 97 évesen még modellszerződést írt alá.

2024. 03. 07. 10:00
Iris Apfel
Iris Apfel Fotó: Getty Images/Larry Busacca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iris Apfelnek enyhén szólva sem volt átlagos élete. A pénteken, 102 évesen meghalt divatikon maximalizmusáról volt ismert, mottója pedig úgy szólt: „a több több, a kevesebb unalmas” – ő maga pedig ennek a lehető legteljesebb mértékben megfelelt. Rendkívül egyedi, színes stílusa és sajátos bölcsessége sokakat inspirált világszerte, őt magát pedig lélekben mindvégig fiatalon tartotta: nem hiába mondták rá, hogy a világ legidősebb tinédzsere.

Iris Apfel
Századik születésnapján, New Yorkban. Fotó: Getty Images/Noam Galai

New Yorkban született 1921-ben, eredetileg belsőépítészként dolgozott. A színek és a stílus iránti érzékét már gyerekkorában lehetősége nyílt fejleszteni, orosz születésű édesanyja ugyanis divatüzletet működtetett a városban. Tizenegy évesen már bolhapiacokon vadászott régi táskák, ruhák és ékszerek után.  

1948-ban házasodott össze Carl Apfellel, akivel 68 évig éltek boldog házasságban, férje 2015-ben halt meg, százéves korában. Gyermekük azonban nem született, mivel munkájuk miatt rengeteget utaztak, és Iris nem akarta, hogy a gyereke többet lásson dajkát és bébiszittert, mint őt. Old World Weavers nevű cégük régi szövetek másolatait kínálta óriási sikerrel, kuncsaftjaik között tudhatták Jackie Kennedyt és Greta Garbót is. A Fehér Házban amerikai elnökök generációit szolgálták ki, összesen kilenc államfőt Eisenhowertől Nixonon át Bill Clintonig. Az amerikai elnöki rezidenciában eredeti szakmájának megfelelően belsőépítészettel kapcsolatos (dizájn és restaurációs) munkát végzett.

Ahogy teltek az évek, Iris Apfel úgy lett egyre híresebb: 91 évesen ő lett a Dazed magazin legidősebb címlaphölgye, és az sem mindennapos esemény, hogy 97 évesen modellszerződést kötött az IMG ügynökséggel. Az utóbbi években pedig olyan, itthon is ismert márkák kampányaiban szerepelt, mint a H&M, az Ebay vagy éppen a Citroën.

A világon elég kevés ember mondhatja el magáról, hogy Barbie babát mintáztak róla, Apfel azonban ilyen: a Mattel cég 2018-ban rukkolt elő az üzletasszonyt ábrázoló játékfigurával, ezzel Iris lett a legidősebb személy, aki elérte ezt.

Iris Apfel állandó mosolyával, töretlen lelkesedésével, életigenlésével és színes ruhatárával az öregedés miatt aggódó emberek generációinak üzente: az idős kor kiteljesedést és számos új kalandot is hozhat. És van, akinél az élet 90 felett kezdődik igazán.    

Borítókép: Iris Apfel (Fotó: Getty Images/Larry Busacca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.