A fajátékokra szüksége van minden generációnak

Szombaton a Kiss Áron Magyar Játéktársaság budapesti székhelyén tartották meg a Környezetbarát játékok című kiállításának záróeseményét, amelynek keretében bemutatták Gerencsér Kinga, a Soproni Egyetem címzetes egyetemi tanárának új kötetét is.

2024. 03. 04. 21:00
Környezetbarát játékok. Részlet a Kiss Áron Magyar Játék Társaság budapesti kiállításából. (Fotó: Tóth Gábor)
Környezetbarát játékok. Részlet a Kiss Áron Magyar Játék Társaság budapesti kiállításából. (Fotó: Tóth Gábor) Fotó: Tóth Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerencsér Kinga Környezetbarát játékok. Barangolás a fajátékok című könyvében 32 hazai játékkészítőt mutat be, akik közül többen melléktevékenységként, hobbiként készítenek kiváló termékeket, bebizonyítva, hogy fő profiljuk mellett faipari melléktermékekből is lehet játékokat készíteni. 

Gerencsér Kinga a Kiss Áron Magyar Játék Társaság budapesti kiállításán. (Fotó: Tóth Gábor)
Gerencsér Kinga a Kiss Áron Magyar Játéktársaság budapesti kiállításán Fotó: Tóth Gábor

A szerző megkeresésünkre elmondta, hogy a fajátékok létrehozása és azok választása azért olyan fontos, mert a fa mint alapanyag újratermelhető, és a fából készült termékek szénlábnyoma a legkedvezőbb az összes anyag közül. Rávilágított arra, hogy a kőolajszármazékból készülő műanyag játékok ökológiai mérlege sokkal rosszabb és a kőolajkészletek is fogyóban vannak. 

Nemcsak azzal van a probléma, hogy ismeretlen idő alatt bomlanak le, hanem azzal is, hogy a műanyag játékok előállítása lényegesen több energiát igényel

– mondta Gerencsér Kinga, majd hozzátette, hogy ezzel ellentétben a fa feldolgozásához kevesebb energia szükséges.

Gerencsér Kinga a Kiss Áron Magyar Játék Társaság budapesti kiállításán. (Fotó: Tóth Gábor)
Gerencsér Kinga, a Soproni Egyetem címzetes egyetemi tanárának új kötete, a Környezetbarát játékok Fotó: Tóth Gábor

Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben számos óvodai kísérlet bizonyította, hogy a gyermekek szívesebben játszanak fából készült játékokkal, mint műanyagokkal.

A gyermekekben ösztönös vonzalom él a fából készült termékek iránt

– mondta a tanárnő, aki arról is beszámolt, hogy a fajátékok másik előnye, hogy tartósak, azaz nem csak egy nemzedéket képesek kiszolgálni, mint a tömegkultúra termékei.

Az én gyerekeimnek is voltak akkor divatos műanyag játékai, de azok mára széttörtek, tönkrementek.

Környezetbarát játékok. Részlet a Kiss Áron Magyar Játék Társaság budapesti kiállításából. (Fotó: Tóth Gábor)
Fajátékok: Az autók iránti szeretet örök. Pálfi János munkája. Fotó: Tóth Gábor

Kiemelte, hogy mára már a fajátékok nem feltétlenül egyedi, kézműves termékek lehetnek, mivel a lézer, CNC-technikával viszonylag könnyen lehet sorozatokat is gyártani. Hozzátette azonban, hogy a műanyagöntéssel készült tömegtermékekkel az anyagiak terén nehéz felvenni a versenyt, mivel a fa mint alapanyag költséges és több munkaórát is igényel megmunkálása. 

Hangsúlyozta azonban, hogy a fából készült játékok egészen más élményt nyújtanak a gyermekeknek. 

Sok szülő nem ismeri, hogy milyen fajátékok vannak, ez a könyv abban is segít, hogy bemutatja sokféleségüket korcsoportonkénti bontásban.

Elmondta azt is, hogy sajnos a hazai nagy játékboltokba nem jutnak be kiváló termékeikkel az alkotók, így elsősorban vásárokon, kézműves kiállításokon, illetve az online térben tudják portékáikat értékesíteni, holott logikai játékok, építőjátékok, játékjárművek és szerepjátékok sokasága várja az érdeklődőket.

Környezetbarát játékok. Részlet a Kiss Áron Magyar Játék Társaság budapesti kiállításából. (Fotó: Tóth Gábor)
Babák a bölcsőben. Markó Krisztina alkotása. Fotó: Tóth Gábor

A magyar fajátékok nemzetközi szinten elismertek

– mondta, majd hozzátette, hogy az elmúlt években számos nemzetközi díjat nyertek a magyar mesterek, Kele Antalt kitüntették a nürnbergi játékkiállításon, Gál Péter bemutatott ördöglakatja pedig az International Puzzle Party egyik legjobb játéka lett.

Környezetbarát játékok. Részlet a Kiss Áron Magyar Játék Társaság budapesti kiállításából. (Fotó: Tóth Gábor)
A fajárművek örök darabok. Kasza-Kovács Zsolt munkái. Fotó: Tóth Gábor

Gerencsér Kinga korábban már több kötetet is írt a fajátékok készítéséről, amelyben arra buzdítja a szülőket, gyermekeket, hogy készítsenek együtt fajátékokat. Spatulából, csipeszből, golyókból, lécekből és rudakból egyaránt lehet nagyszerű játékokat készíteni. Mindez kiváló közös tevékenység és a gyermekek is jobban vigyáznak rá, mert tudják, milyen sok munka volt az elkészítése. 

Borítókép: Fajátékok a Kiss Áron Magyar Játéktársaság budapesti székhelyén (Fotó: Tóth Gábor)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.