A Róza baba nem Barbie

Az elmúlt két évtized egyik legjelentősebb népviseletes babakiállítása látható Budapesten. Húszéves a Róza baba.

Tóth Gábor
2023. 07. 31. 14:30
Róza baba
Róza babák a Kiss Áron Magyar Játék Társaság kiállításában. Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Néprajzi Múzeum játékgyűjteményének egykori muzeológusával, Györgyi Erzsébettel, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnökével beszélgettünk egyedülálló kezdeményezésükről, a Róza babákról.

Róza baba
Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke az egyik népviseletes Róza babával a kezében. Fotó: Havran Zoltán

A Róza baba első készítője a népi iparművész Zorkóczy Miklósné Lázi Éva volt. Felismerte, hogy szakítani kell azzal a régóta jelenlévő, nem túl szerencsés gyakorlattal, hogy a gyerekek kezéből kikopott babákat öltöztessék népviseletbe. A gyermektest-arányú babák ugyanis nem felelnek meg erre a célra. 

A hagyományos népviselet szépségét nem lehet kaucsuk- és más babákkal bemutatni – amint az több gyűjteményben előfordul

– mondja Györgyi Erzsébet, aki hangsúlyozza, hogy szükség van arra, hogy a boltban kapható gyermekbabák helyett a felnőtt test arányait bemutató babák készüljenek, és arra készítsék el az ügyes kezű asszonyok a népviseleteket. 

Róza baba
Tápai népviseletes Róza babák. Molnárné Riskó Erzsébet alkotásai. Fotó: Havran Zoltán

 

A Róza babák első húsz éve 

 

Zorkóczy Miklósné Lázi Éva a népviseletek alapos tanulmányozása nyomán elkészített, művészi szinten kidolgozott népviseletes babáival már túl volt első sikeres egyéni kiállításain, amikor Györgyi Erzsébet felkérte, hogy értékes tudását, gyakorlatát ossza is meg a Kiss Áron Magyar Játék Társaságba tömörült babakészítőkkel. Ennek eredményeképpen Zorkóczyné 2002-ben megtartotta első babakészítő tanfolyamát a játéktársaság körében. Erre a célra kidolgozott egy textilbaba-alakot, amelyet Rózának nevezett el. A háromnapos tanfolyamot a követő években rendszeresen megszervezte a társaság. Azóta a kezdeményezésnek a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma a program rendszeres támogatójává vált. Zorkóczyné halála után Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész vette át a Róza babák készítésének szakmai vezetését. Később két népművészet mestere rangú babakészítő, Kolumbán Zsuzsa és Bocsi Éva  is be-be kapcsolódott a munkákba. 

A Róza babákat készítő csoport számos résztvevője nyert már népi iparművész címet és egyéb elismerést.

Györgyi Erzsébet beszámolt arról is, hogy az elmúlt húsz évben tanfolyamaikon számos Róza baba készült, és sikerült számos különböző magyar és hazai nemzetiségi csoport népviseletét babákra is megalkotni. Az elmúlt években a Róza babák több kiállításon szerepeltek. Különösen fontos rendszeres megjelenésük az évenkénti győri Országos Babakészítési Versenyeken és a hozzá kapcsolódó kiállításokon, amelyeket a Magyar Bababarátok Egyesülete rendez. 

Babakiállítás
 Kalotaszegi ifjú házaspár, Várady Zsóka munkái. Fotó: Havran Zoltán

A legkiválóbb Róza babák a nemzetközi babaegyesület, a Global Doll Society elismerését is elnyerték. 

A Kiss Áron a Magyar Játék Társaság hagyományaihoz híven nemcsak a paraszti gyermekvilágot kívánja bemutatni, de eszközrendszerével, játékaival, népviseletes babáival emléket szeretne állítani a hagyományos paraszti társadalomnak és annak a lokális műveltségnek, amely mára már elkopott. A babakészítő társaság idén a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszonyok kiállításra menyasszony- és vőlegénybabákat is készített.

 

Jó lehetőség, hogy a Róza babák segítségével megismerjük a hazai népviseletet 

 

Györgyi Erzsébet hangsúlyozza, hogy fontosnak érzik, hogy bemutassák a népviselet gazdagságát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy számos ajándéktárgyboltban olyan, turistáknak szánt népviseletes babát árusítanak, amelyek nem felelnek meg semmilyen elvárásnak. Egyedi, kézműves alkotásaikkal fel kívánnak lépni a bóvli és a giccs ellen.

Ne a hamis és ízléstelen babákat vigyék haza a turisták Magyarországról!

– mondja a néprajzkutató. Hadd lássák a nagyvilágban a hazai népviseletek szépségét, gazdagságát! 

Babakiállítás
Mezőkövesdi esküvői viselet, Molnárné Riskó Erzsébet alkotásai. Fotó: Havran Zoltán

 

– Fontos lenne, hogy ne csak a kiállítóterek vitrinjeiben legyenek láthatók ezek a népviseletes babák, hanem elkerülhessenek a turistákhoz is – nyilatkozta Györgyi Erzsébet, aki arról is beszámolt, hogy azon vannak, hogy minél több fiatallal szerettessék meg a népviseletes Róza babák készítését. A Kiss Áron Magyar Játék Társaság Orlay utcai kiállítóterében az elmúlt két évtizedben készült legszebb népviseletes Róza babák kiállítása szeptember első hetéig látogatható meg. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.