Háromszáznyolcvan eseményen csendülnek fel a zene óriásának művei

A programok között közös koráléneklés, Bach-zenével kísért fényjáték, piaci koncertek, hangszerbemutató, kántor-matinék és zenés istentiszteletek is szerepelnek. A március 16-án kezdődő 10. Bach mindenkinek fesztivál március végéig kétszázötven település több mint háromszáznyolcvan eseményén várja a közönséget országszerte és a határon túl.

Forrás: BMZ2024. 03. 06. 18:00
A Bach Mindenkinek Fesztivál idén 10. alkalommal kerül megrendezésre.
A Bach Mindenkinek Fesztivál idén 10. alkalommal kerül megrendezésre. Forrás: BMZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők jubileumi célja az volt, hogy a nívódíjas fesztivál újabb tízezrekhez vigye el a Johann Sebastian Bach muzsikáján átsugárzó szeretetet, örömöt és lelki békét, amelyek mindegyikére oly nagy szüksége van talán mindannyiunknak. Az összefogás ereje minden várakozást felülmúlt: kétszázötven településen lesz jelen a fesztivál, és több mint háromszáznyolcvan eseményen csendülnek fel a zene óriásának művei.

A Bach Mindenkinek Fesztivál idén 10. alkalommal kerül megrendezésre
A Bach mindenkinek fesztivált idén 10. alkalommal rendezik meg (Fotó: BMF)

A fesztivál minden programja ingyenes, amely azt a célt szolgálja, hogy valóban mindenkinek módjában álljon részesülni a koncertek lélekemelő élményéből.

És megtörténik az a csoda is, hogy még a háború sújtotta Ukrajnában, a Kárpátalján élő magyarok körében is több mint tíz koncerten szólalhatnak meg a csodálatos dallamok, az összetartozás és a béke nagykövetei.

Az idén már a Kárpát-medencén túl, a világ számos városának magyar diaszpórájához is eljut az eseménysorozat, így az  európai országok mellett Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban is hallhatóak lesznek a barokk zenefejedelem ismert szerzeményei.

Templomok a szívben, zene a szív templomaiban

A fenti fesztiválmottó alá, a fellépők közé ugyanúgy felsorakoznak a Kossuth- és Liszt-díjas művészek és a híres zenekarok tagjai, mint a templomi vagy éppen zeneiskolai együttesek, kórusok és a rangjukat fiatalon megalapozni induló előadók. Legyen szó hagyományos előadásról, modern hangszeres prezentációról, a Bach művészetével számos rokon vonást felmutató magyar népzenéről vagy az évszázadokon átívelő hasonlóságokat tartalmazó jazzmuzsikáról, a zene óriása által a hangjegyekből épített hatalmas templomban mindenki csodás élményre lelhet.

A Bach mindenkinek fesztivál fővédnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, zenei védnöke Vásáry Tamás Kossuth- és Prima Primissima Díjas zongoraművész, karmester. A fesztiváligazgató Kovács Zalán László tubaművész.

 A koncentrált nyitó időszakot követően a fesztivál mind közönség előtt, élőben előadott, mind streamelt koncertjei lefedik a teljes 2024-es évet. A Bach mindenkinek fesztivál idén is a jótékonyság szolgálatába áll, amelyről részletek a fesztivál honlapján találhatóak.

 

Borítókép: a Bach mindenkinek fesztivál idén kétszázötven településre jut el (fotó: BMZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.