Újabb magyar siker: ez a film lett a portugál közönség kedvence

Portugália legrégebb óta megrendezett seregszemléjén, a 44. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon Madarász Isti Átjáróház című fantasy-romkomja elnyerte a fesztivál közönségdíját, míg a Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét különdíjjal méltatták a szombat esti zárógálán.

Forrás: MTI2024. 03. 11. 13:00
Részlet az Átjáróház című filmből
Fotó: Képernyőfotó/Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál külön programot szentelt a magyar alkotóknak, és műsorra tűzte a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit az elmúlt héten.

Az Átjáróház
Rujder Vivien a filmben. Forrás: Nemzeti Filmintézet

Az Átjáróház című alkotás főhőse új munkahelyén, a hullaház hűtőszobájában látja viszont nemrég megismert szerelmét. A fiatalember elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől, aki az elhunytak lelkére pályázik. A Fantasporto fesztivál közönségdíjával kitüntetett Átjáróház főszerepeit Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.

Az 1981 óta minden évben Portóban megrendezett nemzetközi fesztivál Portugália legnagyobb filmes seregszemléje, amelynek fő célja a minőségi alkotások felvonultatása, kiemelten a fantasy, a horror és a sci-fi műfajában. 

Az elmúlt húsz év alatt összesen 47 magyar filmet mutattak be a Fantasportón, ahol 26 díjat nyertek el a hazai alkotások.

A Retrospective – Visions of Hungarian Cinema című, idei válogatásban a hazai mozikban rekordnézettséggel szereplő Semmelweis, a Mellékszereplők és a Mesterjátszma is látható volt a legújabb filmek közül, továbbá a korábbi évek terméséből a Post Mortem, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Fantasporto 2015-ös fődíjával kitüntetett Liza, a rókatündér, a Drakulics elvtárs, valamint a Martfűi rém című filmek.

A Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét elismerő különdíjat Bereczki Csaba nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgató és Bényei Márta fesztiválmenedzser vette át a szombat esti zárógálán Portóban.

 

Borítókép: Részlet az Átjáróház című filmből (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.