Hogy ne csak sárga amerikai taxik legyenek a falon

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat online galériája, ahol művészi nyomat formájában megvásárolhatók a pályázatra beküldött színvonalas alkotások – írta közleményében a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft.

Forrás: MTI2024. 03. 14. 20:30
null
Budapest, 2022. szeptember 23. Egy gyermek Pajtás típusú középformátumú 6x6-os fényképezõgéppel készít felvételt egy vadasparkban. Ez a fotómasina a magyar fényképezõgépgyártás legnagyobb darabszámban elõállított, legolcsóbb és emiatt legismertebb, legnépszerûbb eszköze volt a múlt század közepén hazánkban. A Magyarországon készült összes fényképezõgép darabszámának a felét tette ki ez a termék. A Gamma Optikai Mûvek, késõbb a Finommechanikai Vállalat gyártotta 1955 és 1962 között, összesen mintegy 170 ezer darab készült belõle. Az igen egyszerû szerkezetû, 1/30-as egyetlen záridõ és három választható rekesznyílással a 12 kockás rollfilmet befogadó készülék egykoron 221 forint 54 fillérbe került, amely összeg egy átlagfizetésû dolgozó csaknem félhavi keresménye volt. 1956-ban Superbox néven szabadalmaztatták a javított változatát, amit végül nem is gyártottak. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint a képek között természetfotók, tájképek, épületfotók és közösségeket ábrázoló alkotások, amatőr, profi és világversenyeken díjazott fotósok képei is helyet kaptak. 

Magyarország 365
Bial Péter: Napkelte a Tátrában a Mátrából. Kilátás a Galya-tetőről. Forrás: Facebook/Magyarország 365

Az online galéria célja, hogy a magyar nappalikat ne csak amerikai sárga taxikat ábrázoló képek díszítsék, hanem Magyarországot bemutató magas színvonalú alkotások – idézi a közlemény Fodor Csabát, a kezdeményezést szervező Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítsék az alkotókat, és a bevételből támogatni tudják a munkájukat. 

Az online galéria anyaga jelenleg 250 képet tartalmaz, ezt folyamatosan szeretnék majd bővíteni.
A következő hetekben a könyvesboltokba kerül a Magyarország fotóalbuma című kiadvány is, nyáron kiállítást szerveznek, ősszel pedig hatodik alkalommal ismét meghirdetik a fotópályázatot – olvasható a közleményben.

Borítókép: Egy gyermek Pajtás fényképezőgéppel készít felvételt egy vadasparkban  2022. szeptember 23-án (Forrás: MTVA/Jászai Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.