Hazai és nemzetközi sztárok együtt adnak koncertet

Immár másodszor rendezik meg idén a Masters & Pieces koncertet a Dohány utcai Zsinagógában. A Hammond-orgonán játszó világhírű Rhoda Scott, Roby Lakatos hegedűvirtuóz, Lisztes Jenő cimbalomművész és Radics Gigi énekesnő a jól ismert klasszikusok mellett saját repertoárjából is előad darabokat, egyedi stílusban és interpretációban szeptember 12-én.

Forrás: MTI2024. 04. 14. 16:00
A koncertnek a Dohány utcai Zsinagóga ad otthont.
A koncertnek a Dohány utcai Zsinagóga ad otthont. Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esemény része a 26. Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amely a magyar és zsidó kultúrák gazdag örökségét és találkozását ünnepli. A fesztivál célja, hogy a főváros kulturális turizmusának fontos tényezője legyen, jelentős szerepet játsszon a budapesti zsidónegyed új alapokra helyezett turisztikai kínálatában, és hozzájáruljon annak fellendítéséhez. A rendezvény az elmúlt években a főváros művészeti életének elismert és rangos eseményévé vált; a programkínálatban minden évben könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramok szerepelnek hazai és nemzetközi fellépőkkel.

Radics Gigi hazánk egyik legnépszerűbb női előadójává vált.
Radics Gigi hazánk egyik legnépszerűbb női előadójává vált. Fotó: Ladóczki Balázs


Radics Gigi és Rhoda Scott egy estén

A Hammond-orgona királynőjének tartott, Magyarországon rendszeresen fellépő, világhírű Rhoda Scott az amerikai gospelzene egyik legautentikusabb képviselője.

Egészen fiatalon egy harlemi klubban lépett fel először, és gyorsan kiderült, hogy különleges tehetsége van a spirituális hangzásvilág és a dzsessz elegyítéséhez. 1962-ben már saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres dzsesszzongorista, Count Basie, aki meghívta a harlemi klubjába, itt találkozott Louis Armstronggal, Ella Fitzgeralddal és Ray Charlesszal. Stílusára jelentős hatással volt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, akinek tanítványa volt mások mellett Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is.

Az unortodox cigány fúziós zene megalkotójának tartott hegedűvirtuóz, Roby Lakatos a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig a világ leghíresebb koncerthelyein lépett már fel.

Nemzetközi ismeretségét elsősorban annak köszönheti, hogy hegedűjátéka egyedi hangzású és stílusú; a magyar cigányzenét újította meg azzal, hogy a klasszikus, a balkáni és az ortodox zsidó zenét a dzsesszel párosította.

Lisztes Jenő cimbalomművész tizenkét évesen megnyerte a Rácz Aladár cimbalomversenyt, diplomáját 2010-ben szerezte a Zeneakadémián klasszikus cimbalom szakon. Fellépett a New York-i Carnegie Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a bécsi Musikvereinben is. 

Rendszeres vendége a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Londoni Szimfonikusoknak, szólistája és szólamvezetője a 100 Tagú Cigányzenekarnak, dolgozott együtt Hans Zimmer filmzeneszerzővel is.

2015-ben Serei Dániel dobossal és Schildkraut Vilmos bőgőssel saját triót alapított Lisztes Jenő Cimbalom Projekt néven.

Radics Gigi tizenöt évesen, 2002-ben megnyerte az egyik legnézettebb hazai televíziós tehetségkutatót, és azóta Magyarország egyik legnépszerűbb női előadójává vált.

Nemzetközi színtéren is ismertté vált, fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az olasz Auditorium di Milanóban is. 2013-ban Vadonatúj érzés/Daydream című dala komoly rádiós siker volt, 2015-től szerepelt az István, a király című rockoperában, tehetségére Quincy Jones világhírű amerikai producer is felfigyelt. Többször láthatták a nézők A Dal című műsorban.

A szervezők közleménye kitér arra, hogy látogatóknak a szeptember 12-i koncerten a Dohány utcai Zsinagógában be kell tartaniuk a zsidó hitéleti előírásokat; a férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet bent tartózkodniuk.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.