Egyedül sohasem megy

1981-ben mutatták be Sándor Pál és Ragályi Elemér édes-keserű filmdrámáját, amely mára a magyar filmirodalom egyik klasszikusává vált. Garas Dezső, Udvaros Dorottya és Kern András alakította a három főhőst, a három feledhetetlen bohócot, akiknek „egyedül nem megy”. A Ripacsok című filmre emlékezett vissza a Nemzet Színésze, Udvaros Dorottya a Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában.

2024. 04. 06. 10:00
A Szélesvásznú történelem című műsorban Udvaros Dorottya
Udvaros Dorottya a Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában Forrás: Hír TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész mesélt az örökzöld Ripacsok forgatásáról. Először a híres kabarészámot elevenítette fel, amelyben Kern Andrással közös nadrágban és cipőben adják elő a produkciót, abban a cipőben, melyben a fizika törvényeit kissé meghazudtolva előre lehetett dőlni. Azért is emlékezetes a jelenet Udvaros számára, mert nagyon sokat kellett gyakorolni, hogy miként mozognak a speciális lábbeliben.

Udvaros Dorottya felidézte, hogyan készült a Ripacsok
Udvaros Dorottya felidézte, hogyan is készült a Ripacsok (Fotó: Hír TV)

 

A szakma nagyjaival 

Udvaros Dorottya azt is felidézte, hogy Sándor Pállal a Ripacsok forgatása előtt már dolgozott együtt, egy élő szereplős mesefilmet készítettek a televízióban. Tehát már ismerte a híres rendezőt, így nem érte váratlanul, hogy fiatal színésznőként az egyik legnevesebb direktorral kellett dolgoznia.

A művésznő azt is elmesélte, hogy akkoriban nem voltak castingok, úgy választottak ki egy színészt egy szerepre, hogy a rendező megnézte az előadásait, aztán leültek beszélgetni, hogy megismerjék egymást. Így már a filmforgatás előtt kialakult egy bizalmi viszony, ami segítette a színészek munkáját. 

 

A Garas

A műsorvezetők Garas Dezsőről is kérdezték Udvaros Dorottyát, aki elmondta, hogy Garastól tartott egy kicsit, a legnagyobb „bohóc” tekintélyétől ő is és Kern András is megszeppentek. 

Garas igazi színész volt, aki a legjobb teljesítményt várta magától és társaitól, és ha valami nem tetszett neki, azt egyből szóvá tette; időnként nem túl barátságosan.

Udvaros azt is hozzátette, hogy nem volt ideje a félelmeivel foglalkozni, mivel nagyon sűrű volt a forgatásra szánt két hét. A művésznő akkoriban Szolnokon játszott, előadás után beült egy taxiba, ami Budapestre vitte a forgatásra, forgatás után pedig vissza Szolnokra. A kimerültség és az élmények hatására olyan furcsa önkívületi állapotba került, hogy csak a szerepre tudott összpontosítani. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.