Patkolják, mégsem szalad – mi az?

Kalapáccsal, de mégis egészen finom, apró mozdulatokkal patkolta a törékeny tojáshéjat a szakma egyik mestere Zircen. Honnan ered ez a tojásdíszítési technika és mi történik a tojáspatkolás során? Erről a Veszprém vármegyei hírportál cikkében olvashatunk.

Forrás: VEOL2024. 04. 01. 16:30
tojáspatkolás
A tojáspatkoláshoz precizitás és kézügyesség kell. Fotó: Ant - Hungarian Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zirci Erdélyi Baráti Kör Egyesület tavaly nyáron látta vendégül az erdélyi testvérvárosból, Barótról a Zircikon fesztiválra érkező vendégeket. A delegáció tagja volt Józsa József, aki a Reguly-múzeum kertjében bemutatta a különleges tojásdíszítési módot, a tojáspatkolást.

tojáspatkolás
A tojáspatkolás eredménye. Fotó: Facebook

 

A tojáspatkolás eredete

 

Ezek a megpatkolt, fémdíszekkel, patkóformákkal felszerelt tojások korábban nemcsak húsvét környékén számítottak becses ajándéknak.

Az utóbbi években viszont elsősorban a húsvéti ünnepkör idején találkozhatunk ezzel a technikával. Mivel ez egy magyar szokás, csak a magyarlakta vidékekre jellemző. A tojáspatkolás különös művészet, szinte alig akad mesterember, aki értene hozzá. Az emlékezet úgy tartja, hogy a patkolókovácsoknak jutott eszükbe, hogy kipróbálják tojáson is a technikát. 

Ezzel bizonyítani akarták, hogy nemcsak erő kell feladatukhoz, hanem nagyfokú precizitás, kézügyesség is. 

Azóta az egyik tojásdíszítési móddá vált. A hagyományos tojáspatkoláshoz kell egy kifújt tojás, ennek törékeny héjához szegezik hozzá a külön megformált, gyakran patkóformájú, kis fémdíszeket. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.