Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Magyar borászok amerikai emlékezete

A Georgiai Magyarok Közösségének Egyháza szervezésében állították helyre az 1880-as években az alabamai határ közelében, az egyesült államokbeli Georgia állam nyugati részén létezett magyar borászközösség emlékét őrző sírkertet. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a szombaton megtartott átadóünnepségen hangsúlyozta, hogy a temetők nem csupán az út végét jelölik, egy egyházi szervezetnél ezt kiegészíti a feltámadásba vetett hit reménysége is, és összeköti a múltat a jövővel.

2024. 06. 02. 18:03
Az amerikai Budapest temetőjének kapuja
Az amerikai Budapest temetőjének kapuja Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi Péter beszédesnek nevezte, hogy az egyházi közösség vállalta az egykori magyar borásztelepülés, Budapest sírkertjének rendbetételét. Szavai szerint a temető sorsa csak addig volt szomorú, amíg ez a kincs őrizetlenül állt Georgiában, mert arról tanúskodott, hogy 

voltak, akik elhagyták, elhanyagolták a rájuk bízott történeteket, kincseket.

Emléktábla őrzi a magyar közösség múltját Forrás: Facebook


A látogatók számára szombaton ismét megnyílt temető három egykori magyar település – Budapest, Tokaj és Nyitra – emlékét őrzi. Az 1880-as években egy amerikai üzletember hívására ott telepedett le 200, szőlészettel és borászattal foglalkozó magyar család. A Georgia államban évtizedeken keresztül virágzó bortermelést az 1908-ban elfogadott szesztilalom akasztotta meg, amely után a tevékenységnek leáldozott, és a települések lassan elnéptelenedtek.

Az amerikai Nyitra egy régi térképen Forrás: Facebook


A Budapest temető területe 2022-ben került a Georgiai Magyarok Közössége Egyházának tulajdonába, és azt követően kezdődött a sírkövek restaurálása, valamint egyes sírhelyek újbóli kimérése a Georgia Egyetemen dolgozó magyar régész, Gyucha Attila segítségével. A munka során minden sírhelyre sírkő került, utat építettek, és feltöltötték a temető eső által kimosott részeit. A felújításhoz a nemzetpolitikai államtitkárság mellett hozzájárult a Bethlen Gábor Alapkezelő, ezenkívül vállalkozások és magánemberek is segítettek.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.