Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Chillszoba és ökoworkshop: mutatjuk a PIM programjait a Múzeumok éjszakáján!

A június 22-i Múzeumok éjszakáján a jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja a Petőfi Irodalmi Múzeum a kiállításain és az irodalmon keresztül. A különböző területek szakértői és művészei segítségével a tárlatok minden látogatónak hozzáférhetővé válhatnak. Koncertekkel, irodalmi chillszobával, lassú tárlatvezetésekkel, ökoworkshoppal és felolvasószínházzal is készülnek a szervezők, illetve aznap este megnyílik a PIM új közösségi tere, a Szélfogó.

2024. 06. 18. 9:00
Petőfi irodalmi múzeum
PIM. Fotó: Gál Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton délután négy órától Pogátsa Zoltán és Kolozsi Pál Péter közgazdászok beszélgetésével kezdődik a PIM programsorozata, ahol Az álom vége? - klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma időszaki kiállítás által felvetett ökológiai válság témakörét járják körbe gazdasági szempontból. Este hat órától Csalár Bence, a Fenntartható divat kézikönyvének szerzője tart előadást a PIM dísztermében Szépvilág – Divat és kultúra a reformkori Pesten új időszaki kiállításhoz kapcsolódóan. Az udvaron pedig egész este az Ursuslupus kreatív újrahasznosító workshopján az intézményben termelődő hulladékok kapnak egy második esélyt könyvjelzők és irattartók formájában. 

Múzeumok éjszakája
Fotó: Birtalan Zsolt

Fesztbaum Béla előadásában este kilenc órától a New York kávéház mindent látó, mindent halló főpincére elevenedik meg, akinek a szókimondó meséiben pletykák, anekdoták, legendák vonulnak fel a kávéház leghíresebb irodalmi vendégeiről. Este tizenegy órától írók dolgozószobájába tekinthetnek be Valuska Gábor és Grisnik Petra beszélgetésén keresztül.

A PIM udvarán felállított színpadon zenei programokkal és felolvasószínházzal várják a múzeumba látogatókat. Délután négy órától a Platon Karataev duó lép színpadra a legutóbbi albumuk, a Partért kiáltó dalaival, de elhangzanak korábbi szerzemények, és a készülő negyedik lemezbe is bepillantást engednek.

Este fél hattól Jankovics Péter és Adorjáni Bálint felolvasószínházi előadásában Závada Péter és Tandori Dezső szövegei kerülnek párbeszédbe egymással. Ezt követi nyolc órától az újra együtt zenélő The Qualitons koncertje, akik az új albumuk és a régebbi korszak dalaival készülnek. Este tíz órától Regős Simon ritmikus felolvasóestjén Weöres Sándor szövegein keresztül egy belső utazásra indulhatnak el a résztvevők a fák lombjai és a csillagos ég alatt.

Minden időszaki és az állandó Petőfi-kiállításban kurátori tárlatvezetéseken merülhetnek el az érdeklődők az adott kiállítás által megidézett világban, legyen az a divat a reformkorban, a klímaváltozás, írók gyűjteményei, az íróportré-fotózás története, Kormos István és nemzedékének irodalmi élete vagy maga Petőfi és korszaka. 

A kutatások szerint a múzeumlátogatók átlagosan kilenc másodpercet töltenek egy kiállítási tárgy előtt. Erre reagálva a Múzeumok éjszakáján délután négy és öt órától slow tárlatvezetéseket is indít a PIM, ahol arra invitálják a résztvevőket, hogy bátran időzzenek el hosszasan egy-egy tárgy előtt, engedjék át magukat a lassú szemlélődés örömének. 

Június 22-én nyitja meg kapuit a PIM új közösségi tere, a Szélfogó a volt Károlyi étterem terében. Itt lehetőség lesz megpihenni, de készülnek egész napos könyvcserével és múzeumi turkálóval is, a korábbi kiállítások bontott anyagai között lehet majd kincsekre vadászni. Emellett lesz irodalmi chillszoba vetítéssel, a Kisképzős diákok recycled képzőművészeti pop-up kiállítása és upcycled ruhavásár is.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.