Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ez a hónap kincse a Nemzeti Múzeumban

Szily János szombathelyi püspök tézislapját mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) júniusi Hónap kincse kamarakiállítása, amely július végéig látható a múzeum Széchényi-termében.

Forrás: MTI2024. 06. 26. 20:30
Szily János szombathelyi püspök
Szily János szombathelyi püspök ismeretlen festő által készített portréja. Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hónap kincse a Szombathelyi Egyházmegye első püspökének, a magyarországi késő barokk művészet egyik legjelentősebb mecénásának tézislapja 1754-ből. A tézislap a közép-európai barokk művészet egyik jellegzetes műfaja, olyan nagy méretű, díszes kivitelű sokszorosított grafikai mű, amellyel a tehetősebb diákok egyetemi záróvizsgájuk téziseit tették közzé, azaz nyilvános vita keretében megvédett vizsgatételeiket foglalták össze – olvasható az MNM közleményében.

Magyar Nemzeti Múzeum
A Magyar Nemzeti Múzeum látványtára a Nemzeti Múzeum megújult arculatát és további újdonságait bemutató sajtóbemutatóval egybekötött megnyitó napján, 2022. március 21-én. Az intézményben ismét megnyílt a Herzog-ezüstöket felvonultató emblematikus Széchényi-terem, valamint a látványtár. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tézislapokat rendszerint nagy méretű rézmetszet vagy mezzotinto illusztrálja, a kép alatt pedig, a vizsgatézisek mellett a diák és tanára neve, valamint a vizsga helye és dátuma olvasható. 

A tézislapok többnyire egyedi megrendelésre készültek, metszett feliratokkal, a XVIII. század közepén azonban számos bianco, azaz kitöltetlen tézislap is készült, amelyekre utóbb nyomtatták rá a vizsgatételeket és a vizsga adatait.
Ezek egyike a mostani tárlaton bemutatott mű is, amelyet a szignatúra tanúsága szerint Johann Konrad Drexel adott ki Közép-Európa legjelentősebb rézmetszőközpontjában a lap alján három üres kartussal. Ezekbe utóbb Streibig Gergely János győri püspöki nyomdász nyomtatta ki Szily vizsgatéziseit, amelyek az arisztoteliánus természetfilozófia alapjait foglalják össze 50 pontban.

A közleményben idézik Tomka Gábort, a múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettesét, aki a kamaratárlat megnyitóján Szily Jánosról elmondta, hogy Szily gróf Zichy Ferenc püspöksége mellett rengeteget tett a Győri Püspökség és a Győri Székesegyház újításáért és szépítéséért. 

Ezenkívül az 1777-ben Mária Terézia által létrehozott Szombathelyi Egyházmegye püspökeként számtalan templomot újított meg, és létrehozta azt a komplexumot is – a székesegyházzal, a Püspöki Palotával és a szemináriummal –, amely a mai napig meghatározza Szombathely belvárosát.
Tomka Gábor kiemelte, hogy Győrhöz oly módon is kötődik Szily János, hogy a kamarakiállításon bemutatott tézislapot győri tanulmányainak lezárásaként készítette el 1754-ben.
A közlemény szerint a műtárgyat bemutatva Gödölle Mátyás, a múzeum művészettörténésze úgy fogalmazott: 

a tézislapot összehasonlítva a Széchényi-teremben lévő Herzog-gyűjteménnyel nem feltétlen gondolnánk azt, hogy egy luxus műtárgyról van szó. Pedig a szóban forgó rézmetszet, a nyomtatott grafikai műtárgyak és kifejezetten a rézmetszetek között a maga nemében, a korszakban egy luxus műtárgynak számított. Az ereklye ugyanis olyan tézislap, amelyből kis példányszámban készítettek el a tanulmányaik bizonyos szakaszát lezáró diákok

– tette hozzá a művészettörténész, aki azt is elmondta, hogy a műtárgyat egy aukción vásárolta meg a Nemzeti Múzeum tavaly decemberben.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.