Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Indul az Ezüstgerely művészeti pályázat

Különleges pályázatot hirdettek meg, amelyre a mai naptól feltölthetik pályaműveiket a jelentkezők. Az Ezüstgerely művészeti pályázatra, amelyet idén a magyar sportirányítás és a művészeti képzés, kutatás meghatározó hazai intézményei eddig példa nélküli összefogásával hirdettek meg, októberig lehet jelentkezni.

2024. 07. 01. 16:00
ezüstgerely művészeti pályázat 2024
Mától várják a nevezéseket az Ezüstgerely Művészeti Pályázatra. Forrás: Ezüstgerely Művészeti Pályázat honlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályaművek beadási határideje 2024. október 30., az eredményhirdetésre várhatóan 2024 decemberében kerül sor. 

Kik pályázhatnak?

Az immár több évtizedes pályázat a magyar sportirányítás kezdeményezésére 2023-tól megújult koncepcióval várja a sport témavilágát felölelő alkotásokat, megszólítva a kortárs művészeket, támogatva a fiatal alkotókat.

Ehhez szakmai partnerként csatlakoztak a művészeti képzés és kutatás kulcsintézményei: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

A célunk az, hogy minden honfitársunkhoz eljuttassuk a sport üzenetét. A sport és a művészet a magyar egyetemes kultúra része, és arra gondoltunk, ha összefognak, akkor azokat a honfitársainkat is meg tudjuk szólítani, akiket csak a sporton keresztül nem sikerülne 

– hangsúlyozta a pályázat idei meghirdetésekor Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. 

A pályázat témája

A pályázat témája a közösség ereje a sportban. Egyrészt azért, mert a közösség az emberi létezés alapvető jellemzője és sport világa egyedülálló közösségi élményeket kínál, amelyek az élet más területein is segítséget nyújtanak, másrészt pedig azért, mert a sportban még a kimagasló egyéni teljesítmények mögött is egy csapat áll. 

Mivel lehet indulni az Ezüstgerely művészeti pályázaton?

Az Ezüstgerely művészeti pályázatra idén a fotókon kívül alkalmazott művészeti alkotásokat – grafika és installáció – is be lehet küldeni. 

A fotó kategóriában a pályázat nyílt, amelyen minden természetes személy részt vehet, aki elfogadja a pályázati feltételeket.

A pályázat kiírója egyaránt várja az alkalmazott és a művészi célú alkotásokat. A grafika és az installáció kategóriában a pályázat meghívásos, amelyre a pályázat szakmai együttműködő partnerei – előre meghatározott számban – hívnak meg alkotókat. Ezen felül mindkét – grafika és installáció – kategóriában minden természetes vagy jogi személy is benyújthat pályaműveket úgynevezett szabad kártyákra. Az így beérkezett alkotások közül a szakmai előzsűri választja ki a legjobb öt grafikát, illetve három installációt, amelyek készítői szintén vázlatdíjban részesülnek és részt vesznek a további bírálati folyamatban. 

A pályázaton díjakat is lehet kapni

A bírálóbizottság minden kategóriában első, második, valamint harmadik díjat ítél oda. A díjazott művekből, valamint a bírálóbizottság által legjobbnak értékelt alkotásokból – fotó esetén a pályaművekből készült művészi nyomatokból nyilvános kiállítást rendezhet. 

A bírálóbizottság elnöke Schmidt Ádám, tagjai pedig a partnerintézmények szakemberei és neves fotográfusok. 

Az amatőr fotó kategóriában az első díj 500 000, a második 350 000, a harmadik pedig 200 000 forint. A bírálóbizottságnak lehetősége van különdíj odaítélésére is, amely 150 000 forint. A professzionális fotó kategóriában az első díj 1 200 000, a második 600 000, míg a harmadik 400 000 forint. A bírálóbizottság ebben a kategóriában is odaítélhet különdíjat, amelynek összege 300 000 forint. A grafika és az installáció kategóriákban az első díj 1 200 000, a második 600 000, a harmadik pedig 400 000 forint, a különdíj – amennyiben a bírálóbizottság ennek odaítéléséről dönt – 300 000 forint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.