Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Magyar filmeket díjaztak Lagówban és Kassán

A zsűri elismerésében részesült Hevér Dániel Valami madarak című első mozifilmje a hétvégén az 53. Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Chilton Flóra Széllel szemben című rövidfilmjét is díjazták. Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmjét a kassai Art Film Fesztivál zsűrije méltatta elismerő oklevéllel, míg Moldovai Katalin Elfogy a kevegő című alkotása elnyerte a közönségdíjat.

Forrás: NFI2024. 07. 02. 10:00
Széllel szemben Forrás: NFi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön elismerésben részesült a Valami madarak című alkotás a Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon a hétvégén Lengyelországban. A zsűri szerint Hevér Dániel alkotása a generációk közötti kötődés, valamint a párhuzamos sorsok bemutatásával az idősebbek és fiatalabbak közötti kapcsolat fontosságára hívja fel a figyelmet. A Valami madarak a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, decemberben mutatták be a hazai mozik, és lelkes kritikai fogadtatásban részesült. A film bájjal és humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. A generációkon átívelő különleges barátságról elmesélt történet Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült, a film forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kalotás Csaba, producere Dreissiger László.

Jelenetkép az Elfogy a levegő című filmből. Forrás: Mozinet

A lagówi fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában a Széllel szemben című alkotást díjazták „a friss színészi játékért” és a „road movie elemek eredeti használatáért egy nehéz témáról mesélve”. A Széllel szemben egy gyermekotthonból megszökő ikerpárról szól, Chilton Flóra írta és rendezte, producere Tóth Bálint, operatőre Hejüsz Betti.

Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmje az Art Film fesztiválon részesült a zsűri elismerésében Kassán. A hazai mozikban április elején bemutatott alkotás a ’90-es évek vonatjegy hamisítási botrányának történetét mutatja be a valós szereplők megszólaltatásával, sajátos módon animációs formában. 

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában. 

A kassai fesztivál közönségdíját hozta el Moldovai Katalin Elfogy a levegő című első mozifilm rendezése. Az Inkubátor Program támogatásával, Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma főszereplésével készült alkotás forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta, operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya volt, zenéjét Cári Tibor szerezte, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin. 

Az Elfogy a levegő a torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremier óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben, Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el, legutóbb a belgrádi fesztiválon nyerte el a legjobb elsőfilm díját.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.