Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Díjátadóval zárta Szláv szezonját a Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház Csillagóra gáláján pénteken díjátadóval búcsúztatta az évadot, ami azonban a nyári Verdi-sorozatokkal egészen augusztus közepéig tart.

2024. 07. 02. 15:02
Magyar Állami Operaház.
Magyar Állami Operaház. Fotó: Nagy Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évadzáró díjátadó

A 2024/25-ös évadban a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja Scrivener Louis magántáncos lett. A londoni Királyi Balettiskola növendéke 2020-ban csatlakozott az intézmény balettegyütteséhez, ahol tánckari művészként sikeresen mutatkozott be olyan szóló- és főszerepekben, mint például az Egérkirály (A diótörő), Tybalt (Rómeó és Júlia), Petruchio (A makrancos Kata), Siegfried (A hattyúk tava), Cigány szóló (Don Quijote), Leon (A Pygmalion-hatás). 

Operaház
A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja Scrivener Louis magántáncos lett (Fotó: Nagy Attila)

A korábban ugyancsak a Csillagóra gálákon átadott kamaraénekesi címeket újításként idén az Operaház évad közben, egy-egy előadás alkalmával jelentette be. A 2024/25-ös évadban Pasztircsák Polina, Kálmán Péter és Haja Zsolt a kiemelt honoráriummal párosuló elismerés birtokosa.

A Magyar Állami Operaház Zenekari Kamaraművésze lett Várnai Beáta (I. klarinét), aki a Zeneakadémia elvégzését követően 1986 óta tagja az Operaház együttesének, magas szintű szakmai tudását és munkáját számos elismeréssel díjazták, legutóbb a dalszínház kitüntetései közül a Komor Vilmos-emlékplakettet vehette át 2015-ben. A Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze Baukó Gabriella, aki épp harminc éve a szopránszólam tagja, kiváló hangi adottságai mellett ízléses színpadi játékával, valamint odaadó és példaértékű munkájával vált érdemessé az elismerésre. 

A Magyar Állami Operaház Gyermekkarának Kamaraművésze Kozlova Polína szoprán, aki tíz éve a gyerekkórus egyik legsokoldalúbb tagja, ő készítette például A makrancos királylány koreográfiáját, korrepetálja a fiatalokat, és tevékenyen részt vesz a gyermekkar közösségi életében is.

 A gálán ugyancsak méltatták a Magyar Nemzeti Balett két korábbi Étoile-ját, Balázsi Gergő Ármin principált, aki a napokban a rangos Benois de la Danse nemzetközi balettdíj kitüntetettje lett, valamint Leblanc Gergely principált, aki gazdag és sikeres pályafutását lezárva balettmesterként segíti a továbbiakban az együttes munkáját. 

 

További elismerések az Operában 

A Csillagóra gálát követően a Székely Bertalan-teremben bensőséges keretek közt adták át a dalszínház további elismeréseit. Az Oláh Gusztáv operai főrendező, vezető díszlet- és jelmeztervező emlékét őrző plakettet Starostina Kristina címzetes magántáncos érdemelte ki, aki 2012 óta a Magyar Nemzeti Balett tagja, azóta klasszikus és modern koreográfiákban, kis szóló és főszerepekben egyaránt színpadra lépett. 
A karmestereknek és hangszeres művészeknek odaítélhető Ferencsik János-emlékdíjban Rácz Ottó (I. oboa szóló) zenekari művész részesült, aki 2014 óta tölti be ezt a pozíciót a Magyar Állami Operaház Zenekarában, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Stankowsky Endre szólócsellista érdemelte ki. A Márk Tivadar, az Operaház egykori elismert jelmeztervezője előtt tisztelgő emlékplakett idei díjazottja Sebastian Hannak díszlettervező, aki számos operaházi munka után idén a Borisz Godunov szcenikai tervezőjeként is közreműködött. 

A Gela Lajos, az Erkel Színház egykori főügyelője emlékére alapított plakettet, amelyet az intézmény művészeti támogató területén dolgozó valamely munkatársa kaphat meg, idén Kováts Andrea játékmester vehette át, aki 2002 óta az Operaház játékmester-rendezőasszisztense. Az eseményen ugyancsak köszöntötték a napokban 80. születésnapját ünneplő Rozsos István tenort, Liszt-díjas, kiváló művészt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.