Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nőtt a könyvtári távhasználat a lakosság körében

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézete közzétette a 2023-as országos könyvtári statisztika gyorsjelentését, amely biztató növekedést mutat a könyvtárhasználat terén. A helyben használat, a kölcsönzött dokumentumok és a könyvtári rendezvények látogatottsága is emelkedést mutat 2022-höz képest.

Forrás: OSZK2024. 07. 02. 11:02
OSZK
Országos Széchényi Könyvtár. Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OSZK Könyvtári Intézete az év végén megjelenő Könyvtári trendjelentések mellett – folytatva a tavaly megkezdett elemző gyakorlatot – idén is jelentkezik az országos könyvtári statisztikai adatgyűjtés legfrissebb eredményeivel. A 2023. évi gyorsjelentés már pár héttel az adatszolgáltatási időszak lezárulta után megmutatja a hazai könyvtári rendszer főbb trendjeit, változásait, betekintést nyújt a hazai könyvtárak működésébe és fejlődési irányaiba, ami fontos alapot szolgáltatásfejlesztési stratégiákhoz.  

A statisztikai adatok szerint a könyvtárhasználatok száma – beleértve a személyes és a távhasználatot is – nőtt 2022-höz képest. Különösen a távhasználat esetében figyelhető meg jelentős emelkedés, amely 2023-ban elérte a 2015 óta mért legmagasabb értéket. A személyes használat is folyamatosan növekszik 2021 óta, megközelítve a Covid előtti, 2019-es szintet.

A digitalizált dokumentumok száma is emelkedett: a szöveges dokumentumoké 3,5 százalékkal, a képdokumentumoké kismértékben, míg a hangdokumentumok száma stagnált. A helyben használat 16 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest, míg a kölcsönzött dokumentumok száma kismértékben nőtt. 

A könyvtári rendezvények száma 7 százalékkal, a résztvevők száma több mint 12 százalékkal emelkedett 2022-höz képest. 

Az idei jelentés újdonsága, hogy az OSZK a nemzeti könyvtári alapfeladataihoz kapcsolódó statisztikai adatokat, így a kötelespéldányok és a nemzetközi kiadványazonosítók kezelése terén gyűjtött statisztikai adatokat is hozzáférhetővé teszi. 

 

Főbb megállapítások: 

A könyvtárhasználatok száma, beleértve a személyes és távhasználatot is, növekedett 2022-höz képest. Különösen a távhasználat érte el az eddigi legmagasabb értéket 2015 óta. 

A személyes könyvtárhasználat lassabb ütemben tér vissza, de a növekedés folyamatos és stabil. 

A digitalizált szöveges dokumentumok száma 3,5 százalékkal emelkedett 2022-höz képest. 

A helyben használat 16 százalékkal növekedett 2022-höz képest, a kölcsönzött dokumentumok száma enyhe emelkedést mutatott. 

A könyvtári rendezvények száma 7 százalékkal nőtt, míg a résztvevők száma több mint 12 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.