Sopronba érkezett az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban kulturális programsorozat

A Magyarország Európai Unió Tanácsának soros elnökségéhez kapcsolódó 1100 éve Európában, 20 éve az unióban országjáró kulturális programsorozat második helyszíne Sopron. A kultúrstratégiai intézmények kiemelt programjai augusztus 17. és 21. között az idén 35. alkalommal megrendezett Páneurópai piknik rendezvényhez kapcsolódva valósulnak meg, amelynek mai megnyitóján Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Európának vissza kell térnie zsidó-keresztény kulturális gyökereihez és azon az úton továbbhaladnia, amelyet az Európai Unió alapítói megálmodtak.

Forrás: MTI, Petőfi Kulturális Ügynökség2024. 08. 17. 14:15
kulturális programsorozat
Izgalmas kulturális programsorozat várja a Sopronba látogatókat Forrás: Wikipédia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 1-jével Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, a tisztséghez kapcsolt célkitűzések alapján indult országjáró útjára a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című kulturális programsorozat.

kulturális programsorozat
A kulturális programsorozat része az idén harmincéves Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadása. Fotó: Nemzetitáncszínház.hu

A kulturális programsorozat a 35. Páneurópai Piknikhez kapcsolódva valósul meg

Závogyán Magdolna a háromnapos eseménysorozat részeként a Lővér Kempingben rendezett 1100 éve Európában, 20 éve az unióban program megnyitóján úgy fogalmazott:

Magyarországnak a zsidó-keresztény kulturális gyökerekhez való visszatérésben kulcsszerepet kell játszania, őriznie kell a lángot, a tűzhelyet.

Hozzátette: a tüzet az erős és szuverén nemzetállamoknak kell táplálniuk, olyan tagországoknak, amelyek megvédik polgáraik érdekeit, biztonságát és büszkék kulturális hagyományaikra úgy, hogy közben tisztelik másokét.

A kultúra nem bónusz, hanem a túlélés egyik záloga

– hangsúlyozta.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár rámutatott, hogy nemzetalkotó, jövőépítő csak olyan ember lehet, aki behatóan ismeri múltját, a mindennapokban megéli kultúráját és hagyományait, megbecsüli örökségét és mindezt továbbadja utódainak. Ez megmaradásunk és nemzeti jövőnk záloga, ez Európa jövőjének záloga.

Farkas Ciprián, Sopron fideszes polgármestere – Závogyán Magdolnához hasonlóan – azt emelte ki, hogy ha erős nemzetállamokat akarunk Európában, akkor a kulturális gyökereinket óvni, erősíteni és építeni kell. Hozzátette, hogy a magyar kultúra az egyetemes kultúra része és az európai kultúrának egy hangsúlyos eleme.

A Petőfi Kulturális Ügynökség lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a felelős kultúrstratégiai intézmények a tizenöt kiemelt kulturális programelem révén elsősorban Sopron történelmi múltjával teremtenek kapcsolatot. Klasszikus megnevezések szerint Sopron Civitas fidelissima, a leghűségesebb város, 1989 óta pedig a szabadság városa. Sopron meghatározó történelmi eseményekre utaló címei nemcsak a múltra, hanem a kultúra számos szegmensére nyújtanak rálátást.

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés Sopront és környékét a későbbi Burgenlanddal együtt Ausztriának ítélte, az 1921-es népszavazás alkalmával Sopron és környékének lakói kinyilvánították: Magyarország polgárai akarnak maradni. 

1989-ben Páneurópai Piknik néven ismertté vált soproni ellenzéki szervezetek által szervezett rendezvény a német egyesülés, tágabb értelemben pedig az európai újraegyesítés egyik fontos jelképe lett. Felnyílt a határsorompó, és megtörtént a keletnémetek Magyarországról történő evakuálása, ezért Sopron a „vasfüggöny” áttörésében fontos szerepet vállalt.

Az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban kulturális programsorozat ezekre az összefüggésekre a történelem, a művészet, a hagyomány és a játék összekapcsolódásával reflektál. 

Történelem és művészet

A Magyar Nemzeti Levéltár összetett program révén közvetíti írott nemzeti kulturális örökségünket. Magyarul Európában című interaktív vándorkiállítás installációi mellett a levéltár munkatársai család- és helytörténeti tudásmegosztó programmal is készülnek.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony tablókiállítása Simonovics Ildikó tematikus előadása kíséretében mutatja be az elmúlt ötszáz év házasodás történetét, a nők társadalmi szereplehetőségeit. A látogatók a kiállításhoz kapcsolóan pártapróbán is részt vehetnek.

A Szépművészeti Múzeum Bellák Gábor művészettörténész vezetésével megvalósuló Királyok, hősök, csaták – 1100 év Európában című, hőseink történetére épülő művészettörténeti interaktív előadását művészetpedagógiai foglalkozás kíséri, ahol a látogatók elkészíthetik saját címerüket.

A Nemzeti Táncszínház Tánc-tér programsorozatának részeként a Sopron Balett táncművészei a magyar táncszakma kiemelkedő alkotóinak Karöltve című közös koreográfiáját adják elő, valamint a közönség megtekintheti az idén harmincéves Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana előadását.

A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gogol Háztűznézőjéből készült díjnyertes produkcióját mutatja be. 

A Nemzeti Filmintézet a Foglyok című filmet vetíti le Sopronban, amelyet közönségtalálkozó követ Sodró Eliza színművésszel. 

A Sanctum soproni állomása ezúttal a színházra, a színpadra, az átváltozásra összpontosít, a meghívott vendégek a Soproni Petőfi Színház társulatának tagjai. A Petőfi Kulturális Ügynökség összművészeti programján Tallér Edina írónő Haumann Máté és Labánné Szalai Katalin színművészekkel, valamint Vontszemű Miklós zenésszel beszélget.

Hagyomány és játéktér

A Hagyományok Háza kézműves-foglalkozásán a gyakorlatban élhetjük meg és gondolhatjuk tovább közös kulturális hagyományainkat, a legkisebbek nagy örömére Dóra Áron zenés-élőszavas mesemondással készül.

A Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játékterén Győr-Moson-Sopron vármegye értékeit interaktív formában ismerhetjük meg. Az MNMKK Országos Széchényi Könyvtár és a Cimbora Alapítvány Benedek Elek meséi alapján szervez a legkisebbeknek Mesetarisznya – 1100 éves mesekönyv címmel dramatikus játékfoglalkozást. 

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ programja interaktív módon enged bepillantást a cirkuszművészet világába.

A teljes kulturális programkínálat ismertetője ide kattintva olvasható.

Az országjárás folytatódik

Az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban kulturális programsorozat országjárásának soron következő állomásai párhuzamosan ugyanazon a hétvégén valósulnak meg. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei események Szolnokon augusztus 31. és szeptember 1. között, a Baranya vármegyei események helyszíne pedig Mohács és Komló lesz, ahol augusztus 30. és szeptember 1. között várják az érdeklődőket.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.