Felülhetünk a balettvonatra, negyvenöt éves lett a Győri Balett

Fennállásának 45. születésnapját színes és változatos programsorozattal ünnepli a Győri Balett. Az események célja, hogy megmutassák a társulat folyamatos megújulását és a táncművészet iránti szenvedélyüket.

2024. 10. 20. 15:33
Győri Balett
A Győri Balett társulata Forrás: Győri Balett
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója az ünnepi évadról tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a társulat az elmúlt negyvenöt évben 192 városban lépett fel, 2854 előadást tartva. Összesen 170 bemutatót tartottak és több mint kétmillióan látták előadásaikat. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt negyvenöt évet az a Markó Iván-i gondolat kötötte össze, hogy „a művészetünk a közönségünkkel válik egy teljes egésszé”.

Győri Balett
Jelenet a Győri Balett Anna Karenina című előadásából. Fotó: Ambrus László

A Győri Balett különleges programokkal készül Győrben

A Győri Balett Győrben, Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is értéket teremtett, mégis ez a programsorozat egy kicsit lokálpatrióta

– tette hozzá.

Mint elhangzott, a programsorozat egyik eseménye az Ebédelj egy táncossal! elnevezésű rendezvény, amelynek részeként a nézők és követői között sorsolással kiválasztott szerencsések egy exkluzív ebéden találkozhatnak és beszélgethetnek a Győri Balett egy-egy táncművészével.

Elindul a Hallgatlak! podcastsorozat, amelyben a Győri Balett egykori és jelenlegi tagjai mesélnek az együttesről, karrierjük állomásairól és személyes élményeikről. 

A beszélgetéseket Mohácsi Szilvia kulturális újságíró vezeti.

Jövő tavasszal a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. és a Győri Balett együttműködésében elindul egy balettvonat, amely különleges látvány- és hangzóanyagokkal gazdagítja az utazási élményt. A kampány részét képezik flashmobok és más kreatív meglepetések is.

Vándorinstalláció címmel egy mozgó kiállítás népszerűsíti majd a balettet tíz győri iskolában.

Az installációt október 20-án a Széchenyi István Egyetem hallgatói láthatják először, majd számos további oktatási intézménybe viszik el, hogy a balett szépségeit minél szélesebb közönséggel ismertesse meg.

A Filter – beszélgetős teadélután elnevezésű esemény során a balett régi és új tagjai, táncművészek, fotóművészek és újságírók idézik fel az együttes múltját.

A Győri Balett az évfordulóra egy extrákkal kiegészülő előadás-sorozattal is készül. A Markó/Gombár-bérlet részeként a közönség négy különböző táncelőadást tekinthet meg az évad során: a Peer Gynt, a GisL, az Éva és Ádám című esteket, valamint a 20. Magyar táncfesztivál egyik nagyszínpadi produkcióját.

A jubileumi évad eseménye lesz a Tranzit est, amelyeken két nemzetközi koreográfus működik közre: Jordan James Bridge Falling into Jupiter című sci-fi balettje és Kim Jung-a Mirror című művét tűzik műsorra.

A Győri Balett 1979-ben alakult meg. Az együttes a Magyar Állami Balettintézet akkori végzős osztályából szerveződött, első vezetőjük Markó Iván volt, az első előadást, A nap szeretteit ő koreografálta. A társulat létrejötte mérföldkő volt a hazai tánc történetében és Győr kulturális életében.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.