Konferenciát rendeznek a magyar író, irodalom- és filmtörténész emlékére

Nemeskürty István-emlékkonferenciát szervez a Magyar Corvin-lánc testület október 8-án Budapesten, a Roheim-villában. A Széchenyi-, József Attila-, Balázs Béla-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész életművét érdekes előadásokon és beszélgetéseken keresztül mutatják be az érdeklődőknek.

2024. 10. 06. 16:10
konferencia
Nemeskürty István író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár Forrás: Mma.hu/Lugosi Lugo László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemeskürty István emlékére rendezett szimpóziumot Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc testület elnöke nyitja meg.

konferencia
A Nemeskürty István emlékére rendezett konferencia az életművet vizsgálja (Fotó: Intezet.nori.gov.hu)

A délelőtti szekcióban három előadást hallhatnak a részvevők. Nemeskürty István nemzettudatot formáló, a történelem iránt tudatosságot építő írói, ismeretterjesztői munkásságába vezet be Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója. Ujváry Gábor történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár általános és tudományos főigazgató-helyettese Nemeskürty István és a magyar kulturális diplomácia megújítása címmel tart előadást. Ezt követően Martos Levente Balázs Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspöke a nemzettudat és vallásosság kérdéseit vizsgálja Nemeskürty gondolatvilágában.

Délután két pódiumbeszélgetést tartanak. Először Nemeskürty István irodalomtörténészi kutatásainak és történelmi témákkal jegyzett írói munkásságának jelenőségéről beszélgetnek Szakály Sándor és Ujváry Gábor történészek, valamint Bene Sándor irodalomtörténész. Ezt követően pedig az író filmproduceri tevékenységének jelentőségéről osztják meg gondolataikat a meghívott szakértők, Koltay Gábor és Péterffy András filmrendezők, valamint Kollarik Tamás filmes szakember.

A konferenciára ide kattintva tudnak regisztrálni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.