Az aradi vértanúk tekintete kísért a vásznon

Kertai Zalán hagyományőrző festőművész Magyar hősök, vértanúk című kiállításának ad otthont a Magyarságkutató Intézet. A festőművész realisztikus alkotásai az aradi vértanúk portréin keresztül emlékeztetnek történelmünk e fájó eseményére. A tárlatot Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának munkatársa nyitotta meg. Kertai Zalán kiállítása október 25-ig tekinthető meg.

2024. 10. 06. 6:52
Kertai Zalán
Babucs Zoltán és Kertai Zalán Kiss Ernő portréja előtt. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kertai Zalán festőművész az ezeréves magyar hadtörténelem és harcművészet, illetve a jelenkor magyar katonai hagyományőrzők látványvilágának kiemelkedő alkotója. Grafikáin, olajfestményein és akril képein az ősmagyar kultúra ábrázolásától az 1956-os forradalomig minden jelentősebb korszakkal foglalkozik, így honfoglaló eleink, a végvári korszak vitézei, kurucok, betyárok, huszárok, honvéd gyalogosok és tüzérek mind-mind feltűnnek harcjeleneteiben és portréfestményein. Realisztikus festményein jeleníti meg a történelmi hősöket, hadvezéreket, harcosokat és a csata eszközeit. A néző szinte önkéntelenül is beleéli magát a képen ábrázolt történelmi korszakba, annyira életszerűen ábrázolja a festőművész a katona ősöket. Történelmi festményeinek elkészítésénél figyel a korhűségre, az egyenruhák, fegyverzet, felszerelés minél tökéletesebb részletes megjelenítésére, ennek érdekében folyamatosan egyeztet szakértőkkel is.

Kertai Zalán
Kertai Zalán festőművész realisztikus festményein jeleníti meg a történelmi hősöket (Fotó: Mirkó István)

Kertai Zalán tárlata

A Magyarságkutató Intézet tárlatán mélyen érintik a látogatót az aradi vértanúkat ábrázoló portrék. A szinte égő tekintetű hősök arcképei között sétálva átérezzük az aradi tizenhárom szomorú sorsát. Babucs Zoltán beszédében hangsúlyozta, hogy idén volt az 1848-49-es szabadságharc 175. évfordulója, ebből az alkalomból esett a választás a Magyarságkutató Intézetben Kertai Zalán alkotásaira.

 Emlékeznek a kiállítással az aradi vértanúkra is, akik példát mutattak, hogyan kell a magyar alkotmányért, a magyar függetlenségért kiállni és ezért életüket is áldozták. Elmondta, hogy arcvonásaik többé-kevésbé ismertek, de hiteles arcképet Kiss Ernő altábornagy esetében lehetett készíteni. Róla ugyanis készült fénykép egy akkori eljárással. 

– A portrékon olyan arcokat láthatunk, akik ma is körülvesznek minket. Ez annak köszönhető, hogy a művészi szabadság jegyében Kertai Zalán keresett a világhálón olyan arcokat, amelyek hasonlítanak az aradi vértanúk arcvonásaira. Ha megnézzük a képeket, annyira élők, annyira elevenek, mintha köztünk élnének. Mindegyikük tekintetében látjuk az erőt, az elszántságot és a magyar hazafiságot – emelte ki Babucs Zoltán. 

Kertai Zalán
Az aradi vértanúk tekintetében az erőt, az elszántságot és a hazafiságot látjuk (Fotó: Mirkó István)

A kiállításon a festőművész más korszakban született képeiből is látunk néhányat. A honfoglalás korától egészen 1956-ig ábrázolta a művész a magyar hősöket. 

Kertai Zalán a megnyitón elárulta, hogy ez a történelmi korszak a legkedvesebb számára. Nagyon megfogta őt a szellemi örökségük és szívesen ábrázolja díszes egyenruhájukat is.

 A festőművész megosztotta a közönséggel, hogy absztrakt festőnek indult, aztán egy 360 fokos fordulattal áttért a fotórealizmusra. Az egyik egyetemi tanára javaslatára kezdte a történelmi ábrázolásokat készíteni ebben a stílusban. Majd megismerkedett hagyományőrzőkkel és ekkor kezdett realisztikus képeket festeni, a valóság lett a kifejező eszköze, ebben tudott igazán kiteljesedni. 

Portréfestő vagyok elsősorban, ahhoz értek leginkább. A tekintetnek mindig kell kapcsolódni a mai élethez. Ha nincs a realizmusnak élő modellje, az naivvá teszi a festményt. 

Sokszor csak a tekintetét ábrázolom valakinek, vagy az arc egy részletét és úgy helyezem be a szerepbe. Akkor kezd megszólalni a festmény, amikor megfestem a tekintetét –mondta a festőművész. 

Kertai Zalán az aradi vértanúk portréinak ábrázolásán keresztül szeretné megmutatni, milyen félelmetes büntetést kapott a magyarság a forradalomért. A büntetés nagysága is mutatja, mekkora erőkkel tudunk megmozdulni a szabadságunkért. 

A kiállítás megtekintésére iskolás csoportokat is meghívtak, céljuk, hogy minél több gyerek láthassa történelmünk hősi korszakának tanúit. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.