A Centrál nagykávéház, amely a kávéházak királynője. Egy olyan hatalmas tér, ahol a nagy ablakok, tükrök, csillárok, díszes belső tér és kényelmes pamlagok igazi nagypolgári miliőt jeleznek. Az 1887-ben alapított kávéház egyike volt a századforduló legfontosabb irodalmi kávéházainak. 1908-ban itt született meg a magyar irodalom életét meghatározó Nyugat folyóirat, amely megismertette velünk Adyt, Babitsot, Kosztolányit, Karinthyt, Tóth Árpádot, Szabó Lőrincet, Szép Ernőt, Weöres Sándort, Radnótit és a magyar irodalom többi jeles alkotóját. A látogatók saját újságjukat, a Centrál Krónikát is olvashatják, amely bemutatja a kávéház múltját és jelenét.

A Centrál Irodalmi Zsúr
A Centrál Kávéház 2022 óta az Eventrend Holdinghoz tartozik. A cégcsoport alapító társtulajdonosa a sajtónapon elmondta, hogy 1926-tól 1943-ig minden kedden Nyugat Zsúr címszó alatt találkoztak a Nyugat szerkesztőségének tagjai a kávéházban.
A Centrál Grand Café szeretne ma oly módon tisztelegni íróink, költőink előtt, hogy kávéházi életüket, a magyar nyelv és a haza szeretetét, a szellem szabadságába vetett hitüket továbbadja a fiataloknak. Ezért született meg tavaly a Centrál Irodalmi Zsúr, amelynek célja az új generációt megismertetni a magyar irodalom kincseivel
– avatta be a részvevőket a társtulajdonos. Mint mondta, ez egy különleges találkozás a kávéházak és a Nyugat történetével, avagy a kultúra és irodalom ünnepe a kávéházi örökség jegyében. A programhoz interaktív élmények is társulnak: például a történelmi szelfisarokban egy régi íróasztal és jelmezek segítségével utazhatnak vissza a fiatalok az időben és korabeli fotókat készíthetnek magukról.

A középiskolai irodalmi kávéházi program az idei tanév elsöprő sikere után folytatódik, megnyitjuk a 2025/26-os tanévre vonatkozó foglalási lehetőséget, heti három időponttal. A foglalás és a részvétel továbbra is díjmentes
– tájékoztatott Kőrössy Zoltán. A programra itt lehet jelentkezni.
A Centrál új gasztronómiai kínálata szintén a „forradalmian modern klasszikus” gondolat jegyében született. A nyári spritzektől a különleges cappuccinókon át egészen a legendás főételek húsos és húsmentes változataiig a Centrál konyhája a múlt ízeit ötvözi a jelen kíváncsiságával.
A tiramisukollekció vagy a francia levendulás krémes élőzene mellett méltó zárása minden irodalmi és kulináris utazásnak.